Ocet balsamiczny a korzyści zdrowotne

cze 02 2021

Ocet balsamiczny a korzyści zdrowotne

Wykazano, że ocet balsamiczny zawiera polifenole i ma wysoką aktywność przeciwutleniającą. Wydaje się, że zbilansowana konsumpcja może zmniejszyć ryzyko wystąpienia incydentów sercowo-naczyniowych, ryzyka raka piersi oraz ryzyka rozwoju cukrzycy. Poprawia również pracę żołądka, zapobiega tworzeniu się kamieni żółciowych, chroni skórę, ułatwia ukrwienie tkanek, działa przeciwzapalnie i antyseptycznie oraz zwiększa odporność na grypę. Wreszcie zmniejsza częstotliwość bólów głowy, poprawia wchłanianie wapnia z kości, spowalnia procesy starzenia i zapobiega anemii.

Bardziej szczegółowo ocet balsamiczny

1. Poprawia zdrowie skóry

Ocet balsamiczny zawiera związki przeciwdrobnoustrojowe, kwas octowy i przeciwutleniacze. Te składniki mogą z czasem pomóc w poprawie skóry danej osoby.

2. Obniża poziom cukru we krwi

Ocet balsamiczny pomaga regulować poziom cukru we krwi, gdy jest spożywany jako część posiłku, ponieważ ma działanie antyglikemiczne, gdy jest spożywany, co oznacza, że ​​poziom cukru we krwi danej osoby wzrośnie mniej dramatycznie po posiłku zawierającym ocet balsamiczny.

3. Przyczynia się do zdrowego trawienia

Polifenole zawarte w occie balsamicznym stymulują aktywność enzymu pepsyny. Pepsyna to enzym trawienny, który pomaga rozkładać białka na aminokwasy. Ponadto te polifenole pomagają jelitom szybciej wchłaniać aminokwasy. W ten sposób ocet balsamiczny usprawnia proces trawienia.

4. Pomaga obniżyć poziom cholesterolu

Ocet balsamiczny może pomóc obniżyć poziom cholesterolu. Badania wykazały, że polifenole w occie balsamicznym zmniejszają zdolność utleniania cholesterolu LDL. Zmniejszyło to ilość uszkodzeń powodowanych przez cholesterol LDL w komórkach organizmu.

5. Pomaga w odchudzaniu

Probiotyki w occie balsamicznym mogą również pomóc osobie czuć się sytym przez dłuższy czas.

6. Pomaga leczyć rany

Ocet balsamiczny jest od wielu lat stosowany w leczeniu ran, ponieważ wykazuje właściwości przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne.

7. Pomaga zmniejszyć nadciśnienie

Wydaje się, że ocet balsamiczny może pomóc obniżyć ciśnienie krwi. Ocet balsamiczny zmniejsza stwardnienie tętnic, znane również jako miażdżyca. Z tego powodu ocet balsamiczny obniża i stabilizuje ciśnienie krwi. Podsumowując, regularne dodawanie octu balsamicznego do jedzenia może z czasem pomóc w obniżeniu wysokiego ciśnienia krwi.

8. Łagodzi zatkany nos

Niektórzy ludzie używają octu balsamicznego, aby pomóc w leczeniu zatkanego nosa. Aby to zrobić, osoba może dodać kilka kropli octu do wrzącej wody i wdychać parę.

9. Ma właściwości przeciwnowotworowe

Wiadomo, że winogrona, z których powstaje ocet balsamiczny, zawierają bioflawonoid zwany kwercetyną, który ma właściwości przeciwutleniające. Wraz z witaminą C ten przeciwutleniacz wzmacnia układ odpornościowy do walki z rakiem i innymi chorobami zakaźnymi i stanami zapalnymi. Ocet balsamiczny zawiera również polifenole, które są środkami przeciwnowotworowymi.

10. Zmniejsza ryzyko zawału serca

Ocet balsamiczny ma niską zawartość tłuszczów nasyconych i uważa się, że obniża poziom cholesterolu. Ponadto, ponieważ ma niską zawartość sodu, wspomaga zdrowie serca i obniża wysokie ciśnienie krwi.

cze  02