Burger Kurczak z Kozim Serem i Kremem Balsamicznym BBQ
Burger Kurczak z Kozim Serem i Kremem Balsamicznym BBQ
Czas przygotowania:
15 minut
Czas pieczenia:
30-35 minut
Materiały dla 4 osób
4 bułki burgerowe dla burgerów
800 gr. Mięso mielone z kurczaka
1 łyżka. tarty imbir
100 gr. bułki tartej, namoczone i wyciśniętej
1 jajko
6 listków bazylii, drobno posiekanych
albo pęczek pietruszki, drobno posiekanej
3 łyżki.
Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
1 łyżka. jogurtu
1 łyżka. musztardy
sól, świeżo zmielony pieprz
4 plastry koziego sera
Do karmelizowanej cebuli
3 duże cebule pokrojone w cienkie plasterki
2 łyżki stołowe. Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
1 kieliszek białego wytrawnego wina
1 gałązka tymianku
300 ml bulionu z kurczaka
4 łyżki. Krem balsamiczny BBQ
sól, świeżo zmielony pieprz
Do serwowania
rukola
majonez
karmelizowane cebule
Balsamiczny krem BBQ
Realizacja
Burgery: Ugniataj wszystkie składniki (oprócz sera) na gładką masę i odstaw do lodówki na 10 minut, aż mięso mielone będzie jędrne. Kształtujemy 4 duże burgery. Pieczemy je w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 190 C przez 25 minut, na patelni, którą posmarowaliśmy oliwą. Po 25 minutach dodaj 1 plasterek koziego sera do każdego burgera i piecz przez kolejne 10 minut lub aż się rozpuści.
Bułeczki: Rozłóż bułki na środku talerza prosto z patelni z 2 łyżkami oliwa z oliwek.
Cebula: Włóż cebulę na dużą patelnię, posól i na średnim lub małym ogniu pozostaw na 10 minut, aby zmiękła wraz z płynami. Dodaj oliwę z oliwek, smaż lekko przez 2-3 minuty, zalej winem i poczekaj, aż alkohol wyparuje. Dodaj tymianek, pieprz i bulion, gotuj przez kolejne 10 minut, aż płyny się odparują, dodaj krem balsamiczny BBQ, wymieszaj i zdejmij z ognia. Niech ostygną.
Burger: Ułóż trochę majonezu na spodzie chleba, trochę dzikiej rukoli, posyp burgera serem i zakończ karmelizowaną cebulą i dodatkowym kremem balsamicznym o smaku BBQ. Przykryj bułkami i podawaj.