Burger Kurczak z Kozim Serem i Kremem Balsamicznym BBQ

cze 09 2021
Hamburger z kremem BBQ

Burger Kurczak z Kozim Serem i Kremem Balsamicznym BBQ

 

Czas przygotowania:
15 minut

Czas pieczenia:
30-35 minut

 

Materiały dla 4 osób

4 bułki burgerowe dla burgerów

800 gr. Mięso mielone z kurczaka

1 łyżka. tarty imbir

100 gr. bułki tartej, namoczone i wyciśniętej

1 jajko

6 listków bazylii, drobno posiekanych

albo pęczek pietruszki, drobno posiekanej

3 łyżki.

Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia

1 łyżka. jogurtu

1 łyżka. musztardy

sól, świeżo zmielony pieprz

4 plastry koziego sera

 

Do karmelizowanej cebuli

3 duże cebule pokrojone w cienkie plasterki

2 łyżki stołowe. Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia

1 kieliszek białego wytrawnego wina

1 gałązka tymianku

300 ml bulionu z kurczaka

4 łyżki. Krem balsamiczny BBQ 

sól, świeżo zmielony pieprz

 

Do serwowania

rukola

majonez

karmelizowane cebule

Balsamiczny krem ​​BBQ

 

Realizacja

Burgery: Ugniataj wszystkie składniki (oprócz sera) na gładką masę i odstaw do lodówki na 10 minut, aż mięso mielone będzie jędrne. Kształtujemy 4 duże burgery. Pieczemy je w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 190 C przez 25 minut, na patelni, którą posmarowaliśmy oliwą. Po 25 minutach dodaj 1 plasterek koziego sera do każdego burgera i piecz przez kolejne 10 minut lub aż się rozpuści.

Bułeczki: Rozłóż bułki na środku talerza prosto z patelni z 2 łyżkami oliwa z oliwek.

Cebula: Włóż cebulę na dużą patelnię, posól i na średnim lub małym ogniu pozostaw na 10 minut, aby zmiękła wraz z płynami. Dodaj oliwę z oliwek, smaż lekko przez 2-3 minuty, zalej winem i poczekaj, aż alkohol wyparuje. Dodaj tymianek, pieprz i bulion, gotuj przez kolejne 10 minut, aż płyny się odparują, dodaj krem ​​balsamiczny BBQ, wymieszaj i zdejmij z ognia. Niech ostygną.

Burger: Ułóż trochę majonezu na spodzie chleba, trochę dzikiej rukoli, posyp burgera serem i zakończ karmelizowaną cebulą i dodatkowym kremem balsamicznym o smaku BBQ. Przykryj bułkami i podawaj.

cze  09