Baklava i Kataifi Mix 'Melira' - 210g (1)

Baklava i Kataifi Mix 'Melira' - 210g

Ładowanie
PROMOCJA: 22,90 PLN
za
szt.
STARA CENA: 26,90 PLN
za
szt.
Czas wysyłki: Natychmiast
Ładowanie

produkt niedostępny w tej liczbie

dostępna ilość:

dodano produkt

przejdź do koszyka

Numer katalogowy: 5200124183091
Kod EAN: 5200124183091

Baklava i Kataifi Mix - 210g od Melira


Jeśli nie jesteś zdecydowany czy wybrać Baklavę czy Kataifi, to to jest produkt dla Ciebie.

Edycja limitowana zawiera:

  • Grecka baklava z migdałami, orzechami włoskimi i miodem (3 sztuki)
  • Kataifi z greckimi pistacjami (3 sztuki) 

Gdybyśmy mieli wymienić jedne z najlepszych deserów wszechczasów, Baklava na pewno znalazłaby się na liście.

Baklava to grecki ulubieniec wszechczasów. 

Baklava Meliraki jest nasączana miodem Melira, maślana, krucha, chrupiąca i wystarczająco słodka, aby zaspokoić Twoj apetyt na słodycze!

Grecka baklava


Baklava Melira, opiera się na tradycyjnej recepturze przekazywanej z pokolenia na pokolenie. Chrupiąca, słodka grecka przekąska składająca się z błyszczących warstw ciasta filo z posiekanymi orzechami pomiędzy nimi, zwieńczonych słodkim syropem miodowym. 

Sprzedawany jest w Grecji w piekarniach, cukierniach oraz w supermarkecie. Niektóre sklepy są prowadzone przez tę samą rodzinę od pokoleń. Zwykle rodzina samodzielnie przygotowuje ciasto filo i masło.

Miód Melira i greckie pistacje doskonale łączą się i dają fantastyczny efekt.

Greckie Kataifi


 

Te gniazda cukiernicze to świetny wybór dla Twoich gości. Seksownie wyglądający deser świetnie komponuje się z filiżanką herbaty, ciemnej kawy lub alkoholem.

W lecie można je podawać w towarzystwie lodów a zimą bez dodatków.

Miód Melira i greckie pistacje doskonale łączą się i dają fantastyczny efekt.

Spróbuj z lodami! 

Co to jest Baklava?


Jeśli nie próbowałeś go wcześniej, baklava to warstwami szczotkowane ciasto filo masłem z migdałami, orzechami włoskimi o zapachu cynamonu w środku, a po upieczeniu polewamy go cytrusowo-miodowym syropem, aby filo nasiąkło.

Co to jest Kataifi?


Kataifi to nic innego, jak ciasto filo pocięte na bardzo cienkie nitki. Ze względu na swój wygląd nazywane "anielskimi włosami". Szczególnie popularne w Grecji i Tunezji. Wystarczy odrobina tłuszczu, by wydobyć z ciasta, to co w nim najlepsze, czyli lekką kruchość. Przyjmuje ono formę długich, cinkich nitek, z których przygotowuje się aromatyczne, chrupiące i słodkie ciasteczka, należące do grupy syropiaków, czyli nasączonych syropem miodowym. Rozerwane Kataifi na kawałki, posmarowane masłem, z dodatkiem greckich pistacji i mocno zwinięte. Pieczone i polane słodkim syropem miodowym.

Kataifi z greckimi pistacjami to grecki tradycyjny przysmak przyrządzany ze specjalnie rozdrobnionego ciasta filo.

 

Nic tak nie zaimponuje Twoim gościom, jak te greckie gniazda orzechowe wykonane z ciasta Kataifi i zatopione w syropie miodowym. Wyglądają wspaniale i smakują jak niebo!

Pochodzenie baklavy 


Istnieje wiele spekulacji na temat pochodzenia i historii Baklavy. Grecy i Turcy nadal spierają się o jego pochodzenie i roszczenia obu krajów. Baklava oczarowuje ludzi nie tylko w Grecji, ale na całym Bliskim Wschodzie. Starożytna wersja potrawy, składająca się z warstw chleba wypełnionych orzechami i polana syropem, była jedzona przez Asyryjczyków 3000 lat temu. Grecy nie wymyślili deseru, ale żeglarze przywieźli go do Aten. Tutaj Grecy ulepszyli go, zastępując chleb cienkimi płatami ciasta filo (po grecku filo oznacza „liść”).

Z czego składa się grecka baklava?


Klasyczna grecka receptura baklavy składa się z trzech głównych składników; ciasto filo, orzechy włoskie i syrop miodowy. Baklava to wyjątkowo syropowy deser, który Grecy nazywają „Siropiastą”. Syropiaste desery („Siropiasta”) są bardzo popularne wśród greckiej kuchni i nie bez powodu! Od wyjątkowo syropowych ciast, takich jak portokalopita, karidopita czy giaourtopita, po greckie desery z ciasta, takie jak kataifi czy galaktoboureko. Wspólną cechą wszystkich tych deserów jest oczywiście wilgotny aromatyczny syrop miodowy, który sprawia, że ​​deserowi nie można się oprzeć!

Jakie orzechy są w Baklavie?


Orzechy używane głównie w tradycyjnej greckiej baklavie to orzechy włoskie. Orzechy użyte do nadzienia to różnica między wersją turecką a grecką, ponieważ turecka używa pistacji. Muszę przyznać, że moim osobistym faworytem są orzechy włoskie zmieszane z pistacjami. W Grecji Środkowej baklava jest produkowana wyłącznie z migdałów, w Pelionie z orzechami, a północnej Grecji z pistacjami. 

Właściwości Grecka baklava z migdałami, orzechami włoskimi i miodem (3 sztuki):


  • Składniki:  skórka flaku [mąka pszenna (gluten) , sól, skrobia kukurydziana, konserwant - propionian wapnia E282, sorbinian potasu E202, regulator kwasowości - kwas cytrynowy E330], cukier, syrop glukozowy, woda, częściowo utwardzone oleje roślinne (olej bawełniany, słonecznikowy) olej w zmiennej proporcji) i [częściowo utwardzony tłuszcz roślinny (olej palmowy, utwardzony olej z ziaren palmowych w zmiennej proporcji), aromat, pigment karoten b], migdały 6%, orzechy włoskie 2%, miód 8%, bułka tarta [ mąka pszenna, cały kwiat, wyrób z mąki żytniej (gluten),  utwardzony tłuszcz roślinny (olej kokosowy), cukier, sól, dekstroza, mąka słodowa, kwas askorbinowy]  cynamon, goździk, aromat.

Właściwości odżywcze (w 100g):


  • Energia 421 K cal (1760 KJ)
  • Tłuszcze 14,7g
  • Z czego nasycone 5,37g
  • Węglowodany 67,9g
  • z czego cukry 36,7g
  • Białko 3,7g
  • Sól 0,27g

Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.

Właściwości Greckie kataifi z greckimi pistacjami (3 sztuki):


  • Składniki:  skorupa flaku i kataifi  [mąka pszenna (gluten), sól, skrobia kukurydziana, konserwant - propionian wapnia E282, sorbinian potasu E202, częściowo utwardzone oleje roślinne (olej bawełniany, olej słonecznikowy w zmiennej proporcji), częściowo utwardzony tłuszcz roślinny (olej palmowy), utwardzony olej z ziaren palmowych w zmiennej proporcji), aromat, karoten pigmentowy b], syrop glukozowy,  woda,  cukier, pistacje greckie 6%,  cynamon, goździk, aromat.

*Może zawierać śladowe ilości jaj, mleka, nasion sezamu i innych orzechów.

Właściwości odżywcze (w 100g):


  • Energia 441 K cal (1845 KJ)
  • Tłuszcze 18,5g
  • Z czego nasycone 6,71g
  • Węglowodany 65,10g
  • z czego cukry 33,5g
  • Białko 3,2g
  • Sól 0,32g

Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.

Edycja limitowana - opakowanie zawiera:

  • Grecka baklava z migdałami, orzechami włoskimi i miodem (3 sztuki)
  • Kataifi z greckimi pistacjami (3 sztuki) 

Opakowanie: tekturowe

Waga: 210g 

Wyprodukowano i pakowane w Grecji

Może zawierać śladowe ilości jaj, mleka, nasion sezamu i innych orzechów.

Czy wiedziałeś


Jeśli wierzyć greckiemu folklorowi (i internetowi), baklava jest autentyczna tylko wtedy, gdy ciasto składa się z trzydziestu trzech warstw ciasta filo: warstwy na każdy rok życia Chrystusa.

 

Jak jeść


Baklava jest zwykle spożywana palcami, podobnie jak ciastko. Chyba że jesteś na eleganckiej kolacji, kiedy lepiej użyj noża i widelca.

 

Dodaj opinię

Dodaj opinię, dzięki temu również i Ty otrzymasz wiarygodną informację o produkcie

Ładowanie