Bio Miód Sosnowy TOPLOU 250g

Bio Organic Miód Sosnowy TOPLOU 250g

Ładowanie
CENA: 26,90 PLN
za
szt.
Czas wysyłki: Natychmiast
Ładowanie

produkt niedostępny w tej liczbie

dostępna ilość:

dodano produkt

przejdź do koszyka

Kod EAN: 5200111920616

Organic Miód Sosnowy TOPLOU 250g

Bio Miód Sosnowy TOPLOU 250g

Niezwykle wysokiej jakości organiczny miód sosnowy produkowany w słynnym lesie sosnowym Selakanos na Krecie. 

Jest to produkt ekologiczny o mocnym smaku i upojnym sosnowym aromacie. Jest to pierwszy ekologiczny miód wyprodukowany na Krecie i wydany z podpisem producenta, ojca i założyciela firmy Savidakis, pana George'a Savvidakisa. Certyfikowany przez Organizację Produktów Organicznych DIO

Propozycja podania: Nadaj aromat natury śniadaniu, jogurtowi, talerzowi serów i herbacie.

Organiczny Miód Sosnowy TOPLOU

Właściwości:

Składniki: 100% czysty miód bez konserwantów

Obszar zbiorów miodu: Las sosnowy Selakano na Krecie – obszar oznaczony jako „Natura 2000”

Okres zbiorów miodu: Wiosna lato

Instrukcje konserwatorskie: Przechowywać w chłodnym i zacienionym miejscu

Czas krystalizacji: 

Termin ważności: 3 lata

Elementy organoleptyki: Kolor karmelowy, o mocnym smaku i leśnym aromacie.

Instrukcja użycia: Unikaj spożywania przez dzieci poniżej pierwszego roku życia.

Właściwości sosny:

Jest bogaty w minerały i pierwiastki śladowe (wapń, magnez, cynk, żelazo, miedź itp.). 

Ze względu na niską zawartość cukru jest odpowiedni dla diabetyków i ma mniej kalorii w porównaniu z miodem kwiatowym.

Ekologiczny Miód Sosnowy „TOPLOU” to produkt rolnictwa ekologicznego, pozyskiwany z lasu sosnowego Selakano na Krecie. Las sosnowy Selakano to jeden z najpiękniejszych i najbardziej prestiżowych ekosystemów wyspy, objęty programem Natura 2000. Selakano jest największym lasem sosnowym w całym basenie Morza Śródziemnego. 

Miód sosnowy ekologiczny zbierany jest od lipca do października. To wyjątkowy organiczny miód sosnowy produkowany na Krecie o wyjątkowej jakości i doskonałym smaku, rozkoszy i niepowtarzalnym charakterze, który pobudza wszystkie zmysły. Występuje w ograniczonych ilościach.

Doskonale pasuje do placków owsianych.

Kilka słów o historii miodu:

Wzmianki o miodzie można znaleźć już w starożytności, gdzie zajmował szczególne miejsce w codziennej diecie. Starożytni Grecy wierzyli, że miód był pożywieniem bogów Olimpu. Nektar Bogów - tak określany jest Grecko miód, od ponad 3000 lat to całkiem niezła wizytówka!

Wielu z Was podróżowało do Grecji i/lub próbowało greckiego miodu, więc znacie jego kolory, różnorodność i smaki. Jeśli nie, nie daj się pominąć. Jeśli kochasz miód, będziesz chciał posmakować naszego wydania.

Według mitologii greckiej, Zeus został wychowany z mlekiem i miodem przez nimfę Melissę w jaskini Diktaion Andron. Melisa jest pokarmem ojca bogów Zeusa, zwanego również Melisses i Melissaeus, a miód (= nektar) był pokarmem bogów olimpijskich.

Miód, napój i pokarm bogów - nektar i ambrozja - zajmowały ważne miejsce w codziennym życiu ludzi nie tylko jako pokarm, ale także jako środek leczniczy.

Obecnie miód w diecie śródziemnomorskiej jest uznawany na całym świecie, a zwłaszcza dieta kreteńska, uważa miód za główny i najzdrowszy słodzik. 

Niezaprzeczalnie wspaniała wartość odżywcza miodu jest symbolem płodności i dobrego samopoczucia. Miód zawiera cukry proste, które są bezpośrednio przyswajane przez organizm, dzięki czemu jest szybkim źródłem energii. Zawiera również witaminy i cenne mikroelementy.

Najlepszy Grecji miód pochodzący z bogodajnego ekologicznego lasu sosnowego, a najlepsze jego wydanie pochodzi z Krety.

 

Dlaczego miód ulegnie krystalizacji?


Większość rodzajów miodu w momencie wybierania z ula ma konsystencję płynną. (Wyjątkiem jest na przykład miód wrzosowy, którego konsystencję można porównać do galarety.) Po pewnym czasie każdy prawdziwy miód ulegnie krystalizacji.

Miód sosnowy ma czas krystalizacji od 10-24 miesięcy.

Jak szybko miód ulega krystalizacji?


Proces krystalizacji miodu może trwać krócej lub dłużej w zależności od kilku czynników:

  • rodzaju miodu - miód rzepakowy krystalizuje się już po kilku dniach od wybrania z ula, miód wielokwiatowy może skrystalizowac po kilku tygodniach, podczas gdy miód akacjowy krystalizuje się niekiedy nawet po roku.
  • temperatury przechowywania - im niższa temperatura tym szybciej miód zacznie gęstnieć
  • dostępu powietrza - miód przechowywany w szczelnym naczyniu dłużej pozostanie płynny.

Czy można odwrócić proces krystalizacji miodu?


Jeżeli chcemy przywrócić płynną postać miodowi, który zgęstniał możemy lekko go podgrzać (na przykład wkładając słoik do naczynia z ciepłą wodą). Nie należy jednak miodu za bardzo przegrzać - zalecana maksymalna temperatura to 42 stopnie Celsjusza. Miód zagotowany pozostanie już na zawsze płynny i bardzo ładny, ale straci swoje właściwości zdrowotne.

Jeżeli miód w ogóle nie krystalizuje to może to oznaczać, że albo nie jest to prawdziwy miód, albo miód został przegrzany.

Właściwości:

  • Opakowanie: Luksusowy słoik ze czarną nakrętką
  • Waga: 250 g 
  • Opis: Organiczny  Miód sosnowy (Pine) z Krety.
  • Składniki: 100% miodu sosnowego
  • Pochodzenie: produkt grecki
  • Data przydatności do spożycia: 2024
  • Krystalizacja: Jest zjawiskiem naturalnym, potwierdzającym czystość produktu.

Proces krystalizacji się miodu jest jak najbardziej naturalnym procesem. Można go odwrócić wstawiając słoik do wody w temperaturze 40 stopni C.

Wyprodukowano i pakowane w Grecji

Wyłączny importer na Polskę: SerceOliwy.pl

Wartości odżywcze w 100 g

  • Energia 1084 kJ / 259 kcal
  • Tłuszcz 0 g w tym tłuszcze nasycone 0 g
  • Węglowodany 65 g w tym cukry 65 g
  • Białko 0,25 g
  • Sól 0 g

Bogaty smak, eteryczne aromaty, aksamitna konsystencja. 

  • Fruktoza 30%,
  • Glukoza 22,3%,
  • Sacharoza <0,5%,
  • HMF 17,3mg/kg,
  • Wilgotność 15,3%
  • Bez konserwantów 
  • Bez dodatków.

Krystalizacja miodu jest zjawiskiem naturalnym i nie powoduje żadnych zmian w wartościach odżywczych i biologicznych. 

Grecki organiczny miód sosnowy dostępny jest w Naszym sklepie w słoikach o pojemności 400g, 250g

Prezentacja marki Savidakis Family


Historia firmy Savidakis Family zaczyna się, gdy rodzinna firma postanawia wyjść naprzeciw potrzebom dostarczania produktów pszczelarskich w wyniku ich rosnącego popytu.

Produkty te są uprawiane na określonym obszarze Sitia na Krecie, który w rzeczywistości jest określany jako Natura. To, co skłoniło do skorzystania z wyjątkowej jakości miodu Sitia, to wykwity tymianku, które potęgują gorące i suche warunki klimatyczne.

Chęć oferowania produktów wysokiej jakości skłoniła właścicieli do założenia firmy Si-mel Savidakis Co.

Si-mel Savidakis Co to firma rodzinna, która mieści się w tradycyjnym, kamiennym budynku o powierzchni 950 m².

Doświadczenie czterech pokoleń

Czteropokoleniowe Doświadczenie w połączeniu z wrażliwością na zdrowe odżywianie oraz wyjątkowością miejsca dostarczają nam wysokowartościowe produkty, które zadowolą najbardziej wymagającego konsumenta.

Produkty firmy Savidakis są przetwarzane, pakowane i przechowywane przy użyciu najbardziej zaawansowanego i najnowocześniejszego sprzętu.

Wreszcie wdrażane są systemy zarządzania bezpieczeństwem żywności HACCP, ISO 22000 i IFS, które kontrolują i analizują nasze produkty od fazy produkcji do produktu końcowego.

Wielu z Was podróżowało do Grecji i/lub próbowało greckiego miodu, więc znacie jego kolory, różnorodność i smaki. Jeśli nie, nie daj się pominąć. Jeśli kochasz miód, będziesz chciał skosztować naturalnych i pełnych aromatu miodów TOPLOU.

Dodaj opinię

Dodaj opinię, dzięki temu również i Ty otrzymasz wiarygodną informację o produkcie

Ładowanie