Chałwa czekoladowa Melira 200g (1)

Chałwa czekoladowa Melira 200g

Ładowanie
CENA: 26,90 PLN
za
szt.
Czas wysyłki: Natychmiast
Ładowanie

produkt niedostępny w tej liczbie

dostępna ilość:

dodano produkt

przejdź do koszyka

Kod EAN: 5200124182971

Chałwa czekoladowa 200g od Melira


Halvas with chocolate Smaki Grecji 

Jest to produkt sezamowy otrzymywany z mieszanki zmielonych nasion sezamu z gotowanym sokiem ze składników słodzących  oraz z kilkoma innymi składnikami, takimi jak wanilia, czekolada.

Sezam to bardzo dobre źródło wapnia, magnezu, a także niezbędnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych. Odnajdziemy w nim ponadto witaminę A, E i witaminy z grupy B.

Informacje o produkcie:

  • Waga: 200g
  • Opakowanie: kartonik
  • Pochodzenie: produkt grecki
  • Data przydatności do spożycia: 2021
  • Składniki: woda, tahini (pasta sezamowa), cukier, ekstrakt z mydlnicy lekarskiej, glukoza, imitacja czekolady 3% (cukier, utwardzony olej z nasion palmy, odtłuszczone kakao w proszku 20%, emulgator: lecytyna sojowa & E476, wanilia, przyprawy). Regulator kwasowości: kwas cytrynowy (E330), aromaty: wanilia.

*Zawiera sezam. Może zawierać śladowe ilości innych orzechów

Wyprodukowano i pakowane w Grecji

Wartości odżywcze (w 100g):

  • Energia 520 kcal (2178 kj)
  • Tłuszcz 31,8g
  • w tym Tłuszcze nasycone 4,9g
  • w tym Tłuszcze trans 0g
  • Węglowodany 41g
  • w tym Cukier 37,5g
  • Błonnik 5g
  • Białko 11,9g
  • Sól 8,3g
  • Witamina A 1%
  • Wapń 22%
  • Żelazo 26%

Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.

Nie ma potrzeby przechowywania w lodówce po otwarciu. Jednak to w warunkach chłodnej lodówki chałwa może być przechowywana nawet do jednego roku

Jeśli po chwili zobaczysz trochę oleju na chałwie, nie musisz się martwić, ponieważ jest to nieodłączna cecha chałwy. Ten olej to słynny olej sezamowy, który jest bogaty w witaminy. Można go wymieszać z chałwą przed spożyciem lub oddzielić jako olej i stosować jako olej płynny

Kilka słów o greckiej chałwie:


Chałwa to grecka tradycyjna słodkość, kluczowy składnik diety śródziemnomorskiej. Chałwa Melira jest produkowana pod stałą kontrolą jakości, w najnowocześniejszych zakładach, przy użyciu tradycyjnych metod i wyselekcjonowanych, wysokiej jakości składników. Dlatego jego jakość i smak są niezmiennie doskonałe. Tahini (rozgniecione nasiona sezamu), które są głównym składnikiem chałwy, są bogate w witaminy i minerały oraz stanowią doskonałe źródło wysokiej jakości białka i tłuszczów nienasyconych

Chałwa nie zawiera konserwantów ani innych dodatków.

Ze względu na swój wyjątkowy smak i profil odżywczy grecką chałwą można delektować się na wiele sposobów przez cały dzień. Jego wspaniały smak doskonale połączony z niepowtarzalnym aromatem i wyczuciem kakao jest doskonałym towarzyszem kawy czy herbaty, można nim delektować się jako deser z białym winem lub podawać z odrobiną cynamonu lub kroplami świeżo wyciśniętej cytrynyTo będzie ulubiony wybór Twoich dzieci.


Chałwa to tradycyjna grecka słotkość, kluczowy składnik diety śródziemnomorskiej.

  • Jego unikalne połączenie białek, aminokwasów, witamin i pierwiastków śladowych dostarcza organizmowi mocy i energii
  • Grecki produkt naturalny Tahini
  • Bardzo wysoka wartość odżywcza
  • Jedzenie odpowiednie dla wegetarian i wegan 

Sezam to jedno z najstarszych ziaren, które jest jednym z najbogatszych źródeł oliwy.  Ziarno sezamo jest bogatym źródłem białka i ma wysoką wartość odżywczą. 

Każda łyżka stołowa dostarcza 14% dziennego zapotrzebowania na wapń. Ponadto spożycie 50 gramów tego składnika zaspokoi 25% dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy. To ziarno jest również roślinnym źródłem żelaza. Z tego powodu zaleca się jej spożywanie w celu złagodzenia zmęczenia, szczególnie u osób cierpiących na anemię i niedobór żelaza

Wartości odżywcze w chałwie:

Witamina E i selen zawarte w chałwie zaliczają ją do pokarmów dostarczających organizmowi cennych przeciwutleniaczy. 

Jest dobrym źródłem:

  • wapnia (ważne dla zdrowia kości i zapobiegania osteoporozie),
  • żelaza (ważne dla produkcji czerwonych krwinek, dla metabolizmu komórek, a tym samym dla dobrego samopoczucia fizycznego i psychicznego),
  • potasu (który pomaga w utrzymaniu ciśnienia krwi oraz zapobiega arytmii i osłabieniu mięśni),
  • cynk (dla obrony organizmu),
  • fosfor (potrzebny do budowy i utrzymania zdrowia kości),
  • magnez (który przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego),
  • mangan i selen (które mają działanie przeciwutleniające),
  • miedź (która pomaga zmniejszyć ból stawów), 
  • selen (który jest niezbędny do funkcjonowania niektórych mechanizmów antyoksydacyjnych w organizmie). 

Ma jednak duże obciążenie kaloryczne i powinniśmy się nim cieszyć z umiarem.

Historia chałwy:


W wielu tekstach historycznych i reliktach różnych grup etnicznych ziarno sezamu jest znane jako jedno z najstarszych nasion roślin, które ma wiele zastosowań spożywczych i leczniczych. 

Uważa się, że pochodzi z Indii. Jednak zdaniem ekspertów prawdziwe korzenie chałwy można znaleźć w świecie arabskim. Słowo chałwa pochodzi od arabskiego słowa hulw, które oznacza słodki.

Głównymi składnikami dobrze znanej chałwy jest pasta sezamowa (czyli mielony sezam) oraz cukier. Został najpierw wykonany przez Arabów, ale potem trafił do Indii i Azji Południowej, Egiptu i wszystkich części wschodniej części Morza Śródziemnego. Na każdym obszarze stworzono różne odmiany

Słodycze szczególnie popularne w krajach wschodniej części Morza Śródziemnego, pochodzące z krajów arabskich, o wysokim ładunku kalorycznym, ale jednocześnie o niezwykłej wartości odżywczej. Powód powstania chałwy, nierozerwalnie związany z chrześcijańskim postem, który przybył do Grecji wraz z uchodźcami z Azji Mniejszej w 1922 roku.

W 1936 r. w celu wzmocnienia producentów rodzynek wprowadzono produkcję chałwy z rodzynek (naturalny syrop rodzynkowy), a w latach okupacji stosowano również miód. Dodanie cukru było zabronione do 1965 roku. Od tego czasu chałwa ewoluowała i dziś znajdujemy wiele odmian (z orzechami, z miodem, z fruktozą, z czekoladą itp.).

Sekret chałwy tkwi w pieczeniu i czasie wrzucenia składników  - „Pieczenie trwa co najmniej godzinę, aby uzyskać dobry wynik”.

Melira Honey 


Historia firmy

Firma Melira została założona w Atenach w listopadzie 2014 roku przez Panosa Alexiou w celu połączenia rodzinnej tradycji. Połączenia jej ze współczesnym marketingiem i opracowania serii produktów skierowanych nie tylko do Grecji, ale przede wszystkim za granicę. Dzięki dogłębnej znajomości surowca i znacznej produkcji miodu, pyłku, mleczka pszczelego i propolisu powstają 3 serie produktów, takich jak miód, superfoods i maść z wosku pszczelego.

Rodzina Alexiou to trzecie pokolenie producentów miodu, których historia rozpoczęła się w 1935 roku w Istiaia na Eubei. W tym czasie dziadek rodziny, Stathis Alexiou, sprzedawał swój miód i mleczko pszczele na lokalnym targu. Później pszczelarstwem zajął się jego syn, Giannis, który został wprowadzony w tajniki hodowli królowej miodu przez amerykańskiego agronoma. Obecnie czwórka dzieci Giannisa kontynuuje produkcję z takim samym zapałem, ale także dzięki nowoczesnym technikom.

Specjalizujemy się w miodach greckich, które łączymy z unikalnymi odmianami pyłku z drobnych kwiatów oraz najcenniejszymi superfoodami, eliksirami długowieczności o dobroczynnych właściwościach i nieocenionych właściwościach wzmacniających organizm człowieka.

Ponadto MELIRΑ produkuje naturalne kosmetyki organiczne i specjalizuje się w tradycyjnych woskach, które łączą dobroczynne właściwości miodu z organiczną oliwą z oliwek, czystym woskiem pszczelim, propolisem i świeżymi aromatycznymi ziołami greckiej natury.

Nagrodzony za jakość i smak:


MELIRA otrzymała obecnie 100 międzynarodowych nagród SUPREME TASTE & QUALITY za wyśmienitą różnorodność miodów.

Dodaj opinię

Dodaj opinię, dzięki temu również i Ty otrzymasz wiarygodną informację o produkcie

Ładowanie