Kataifi z Greek pistacjami Melira 210g (1)

Kataifi z Greek pistacjami Melira 210g

Ładowanie
CENA: 33,09 PLN
za
szt.
Czas wysyłki: Natychmiast
Ładowanie

produkt niedostępny w tej liczbie

dostępna ilość:

dodano produkt

przejdź do koszyka

Kod EAN: 5200124182308

Kataifi z greckimi pistacjami 210g od Melira 


Katafini łączy nasączone miodem warstwy kruchego i rozrobnione ciasta filo ze słodkimi pistacjami, zwięńczone syropem miodowym.

To wspaniały deser na zamówienie, idealny na święta lub specjalne okazje.

Gdybyśmy mieli wymienić jedne z najlepszych deserów wszechczasów, Baklava na pewno znalazłaby się na liście.

Kataifi z greckimi pistacjami to grecki tradycyjny przysmak przyrządzany ze specjalnie rozdrobnionego ciasta filo.

Nic tak nie zaimponuje Twoim gościom, jak te greckie gniazda orzechowe wykonane z ciasta Kataifi i zatopione w syropie miodowym. Wyglądają wspaniale i smakują jak niebo!

Greckie Kataifi


Te gniazda cukiernicze to świetny wybór dla Twoich gości. Seksownie wyglądający deser świetnie komponuje się z filiżanką herbaty, ciemnej kawy lub alkoholem.

W lecie można je podawać w towarzystwie lodów a zimą bez dodatków.

Miód Melira i greckie pistacje doskonale łączą się i dają fantastyczny efekt.

Spróbuj z lodami! 

Co to jest Kataifi?


Kataifi to nic innego, jak ciasto filo pocięte na bardzo cienkie nitki. Ze względu na swój wygląd nazywane "anielskimi włosami". Szczególnie popularne w Grecji i Tunezji. Wystarczy odrobina tłuszczu, by wydobyć z ciasta, to co w nim najlepsze, czyli lekką kruchość.

Jest to rodzaj Greckiej Baklavy.

Kataifi to popularne w Grecji oraz w kuchni Bliskiego Wschodu, specjalne rozdrobnione ciasto filo. Nie jest to jednak zwykłe ciasto. Jest to rozdrobnione ciasto fillo, które wygląda jak rozdrobniony makaron pszenny lub ryżowy wermiszelowy. Przyjmuje ono formę długich, cinkich nitek, z których przygotowuje się aromatyczne, chrupiące i słodkie ciasteczka, należące do grupy syropiaków, czyli nasączonych syropem miodowym. Wystarczy rozerwać Kataifi na kawałki, posmarować masłem, dodać nadzienie i mocno zwinąć. Piec i polać słodkim syropem miodowym.

Jest dość słodki, ale pod warunkiem, że użyjesz miodu dobrej jakości, możesz naprawdę posmakować tych niuansów, a konsystencja ma najbardziej przyjemną chrupkość w każdym kęsie.

Jest to również jeden z najbardziej praktycznych deserów pod względem przechowywania.

Dobrze trzyma się w zamrażarce i lodówce, a nawet przez około tydzień utrzymuje się w temperaturze pokojowej, więc jest również świetną opcją na prezenty.

Ponieważ miód był drogi, baklava była tradycyjnie deserem na specjalne okazje: Boże Narodzenie, Wielkanoc, urodziny itp. Dziś jest to bardziej popularne danie, choć lepiej dla postaci zachować ją na specjalne okazje.

Pochodzenie baklavy 


Istnieje wiele spekulacji na temat pochodzenia i historii Baklavy. Grecy i Turcy nadal spierają się o jego pochodzenie i roszczenia obu krajów. Baklava oczarowuje ludzi nie tylko w Grecji, ale na całym Bliskim Wschodzie. Starożytna wersja potrawy, składająca się z warstw chleba wypełnionych orzechami i polana syropem, była jedzona przez Asyryjczyków 3000 lat temu. Grecy nie wymyślili deseru, ale żeglarze przywieźli go do Aten. Tutaj Grecy ulepszyli go, zastępując chleb cienkimi płatami ciasta filo (po grecku filo oznacza „liść”).

Z czego składa się grecka baklava?


Klasyczna grecka receptura baklavy składa się z trzech głównych składników; ciasto filo, orzechy włoskie i syrop miodowy. Baklava to wyjątkowo syropowy deser, który Grecy nazywają „Siropiastą”. Syropiaste desery („Siropiasta”) są bardzo popularne wśród greckiej kuchni i nie bez powodu! Od wyjątkowo syropowych ciast, takich jak portokalopita, karidopita czy giaourtopita, po greckie desery z ciasta, takie jak kataifi czy galaktoboureko. Wspólną cechą wszystkich tych deserów jest oczywiście wilgotny aromatyczny syrop miodowy, który sprawia, że ​​deserowi nie można się oprzeć!

Jakie orzechy są w Baklavie?


Orzechy używane głównie w tradycyjnej greckiej baklavie to orzechy włoskie. Orzechy użyte do nadzienia to różnica między wersją turecką a grecką, ponieważ turecka używa pistacji. Muszę przyznać, że moim osobistym faworytem są orzechy włoskie zmieszane z pistacjami. W Grecji Środkowej baklava jest produkowana wyłącznie z migdałów, w Pelionie z orzechami, a północnej Grecji z pistacjami. 

Właściwości:

  • Składniki:  nitki crust & kataifi  [mąka pszenna (gluten), sól, skrobia kukurydziana, konserwant - propionian wapnia E282, sorbinian potasu E202, częściowo utwardzone oleje roślinne (olej bawełniany, olej słonecznikowy w zmiennej proporcji), częściowo utwardzony tłuszcz roślinny (olej palmowy), utwardzony olej z ziaren palmowych (w zmiennej proporcji), aromat, karoten pigmentowy b], syrop glukozowy, woda, cukier,  pistacje greckie 6%,  cynamon, goździk, aromat

Może zawierać śladowe ilości jaj, mleka, nasion sezamu i innych orzechów.

  • Opakowanie: tekturowe
  • Waga: 210g 

Wyprodukowano i pakowane w Grecji

Właściwości odżywcze (w 100g):

  • Energia 441 K cal (1845 KJ)
  • Tłuszcze 18,5g
  • Z czego nasycone 6,71g
  • Węglowodany 65,10g
  • z czego cukry 33,5g
  • Białko 3,2g
  • Sól 0,32g

Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.

Czy wiedziałeś


Jeśli wierzyć greckiemu folklorowi (i internetowi), baklava jest autentyczna tylko wtedy, gdy ciasto składa się z trzydziestu trzech warstw ciasta filo: warstwy na każdy rok życia Chrystusa.

 

Jak jeść


Baklava jest zwykle spożywana palcami, podobnie jak ciastko. Chyba że jesteś na eleganckiej kolacji, kiedy lepiej użyj noża i widelca.

 

Spróbuj też


Tak samo słodka i chrupiąca, ale bez miodu jest turecka baklava. Sprawdz na innych naszych aukcjach

Dodaj opinię

Dodaj opinię, dzięki temu również i Ty otrzymasz wiarygodną informację o produkcie

Ładowanie