Kawa grecka ”Dandalis” 100g

Kawa grecka mielona ”Dandalis” 200g

Ładowanie
CENA: 32,50 PLN
za
szt.
Czas wysyłki: Natychmiast
Ładowanie

produkt niedostępny w tej liczbie

dostępna ilość:

dodano produkt

przejdź do koszyka

Kod EAN: 5201375152225

Kawa grecka mielona ”Dandalis” 200g

Kawa grecka ”Dandalis” 100g

TRADYCYJNA MIESZANKA

Kawa DANDALI to nowa wspaniała mieszanka wyśmienitych odmian kawy, która zachwyci miłośników dobrej kawy.

Kawa DANDALI jest zawsze świeża dzięki nowemu hermetycznemu opakowaniu z materiału PET-FOIL.

Kawa Dandalis jest drobno mielona, jeśli chcesz poczuć smak prawdziwej greckiej kawy - zaparz ją w tygielku.

Zawsze podawany ze szklanką zimnej wody. 

TRADYCYJNA KAWA GRECKA

  • Drobno mielonai
  • Grecka kawa świeżo mieloną wysokiej jakości o doskonałych walorach smakowych. Zawsze podawany ze szklanką zimnej wody. 

W tradycyjnej palarni kawy na centralnym targu w Heraklionie mieszkańcy Krety chodzą co tydzień po świeżo zmieloną grecką kawę Dandali z piżmem. Dla tych, którzy nie mogą pójść do tego sklepu, firma Dandali zaopatruje wszystkie współpracujące sklepy w świeżo pakowaną kawę w hermetycznych aluminiowych torebkach, które zachowują niezmieniony aromat kawy. 

Kawa grecka ”Dandalis”

WŁAŚCIWOŚCI

Masa netto: 200g

Masa brutto: 213g

Skład: drobno zmielona mieszanka kaw

Kawa mielona. Produkt w 100% naturalny bez konserwantów i sztucznych barwników

Linia: tradycyjna mieszanka

Typ: Espresso, Kawiarka, współgra z kawami mlecznymi

Najlepiej spożyć/zużyć przed: 04/2024

Wyprodukowane i pakowane w Grecji

*Kawę należy przechowywać w suchym, chłodnym i zaciemnionym miejscu w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

Kawa grecka ”Dandalis”
Kawa grecka ”Dandalis” 100g

PAKOWANIE

  • 100g, 200g
  • Drobno mielona.
  • Pakowana w hermetyczne opakowanie bezpośrednio po prażeniu.

Greckie porady dotyczące przygotowywania kawy  

  • Dla każdej pożądanej filiżanki, odmierz odpowiadającą jedną filiżankę zimnej wody i wlej do zaparzacza.
  • Wsyp jedną łyżeczkę greckiej kawy i cukru do smaku. Dobrze wymieszać.
  • Powoli doprowadzić wszystko do wrzenia na średnim ogniu.
  • Kawa jest gotowa, gdy piana podniesie się aż po brzegi.
  • Powoli wlewaj kawę do filiżanek, równomiernie rozdzielając piankę na każdą filiżankę.

>>Smacznego<<

Historia Firmy

 

  • know-how budowane od 1951 roku
  • Jesteśmy w pełni zgodni z normami ISO 22000:2005 oraz ISO 9001:2015

 

Firma Dandali powstała w 1952 roku i zaczęła stawiać pierwsze kroki w dziedzinie produkcji kawy. Zaczęło się od małego warsztatu przetwórstwa kawy i osiągnęło utworzenie sklepu detalicznego na centralnym rynku Heraklionu, a następnie utworzenie fabryki w Strefie Przemysłowej.

Dziś posiada punkty dystrybucji w całej Grecji oferujące świeżo mieloną kawę wysokiej jakości o doskonałych walorach smakowych.

Jednocześnie firma Dandali, mając wieloletnie doświadczenie w imporcie, przetwarzaniu, konfekcjonowaniu i dystrybucji różnych rodzajów kaw, takich jak grecka, francuska i espresso, w 2001 r. gastronomicznych i hotelarskich.

Jest liderem w tym sektorze rynku, oferując kompletne profesjonalne rozwiązania dla szerokiej sieci partnerów HO.RE.CA. i BA.RE.CA.

Historia kawy w Grecji

Grecy z Konstantynopola jako pierwsi wraz z Turkami poznali kawę i od tego czasu zaczyna się jej historia, przechodząc przez wiele etapów, aż do uzyskania obecnej formy i nazwy.

W Grecji historia kawy zaczyna się podczas okupacji tureckiej. Grecja, jako część Imperium Osmańskiego, smakuje kawę przed resztą Europy. W szczególności Grecy z Konstantynopola, Salonik i ogólnie północnej Grecji jako pierwsi poznali i zaczęli przyzwyczajać się do kawy razem z Turkami.

Grecka kawa, jaką znamy dzisiaj, występuje pod różnymi nazwami w zależności od kraju. W Grecji nazywano ją kiedyś „kawą po turecku”, ale w drugiej połowie XX wieku zmieniono nazwę na „kawa grecka”.

Do początku XX wieku kawiarnie wykonywały również pracę młynka, czyli pozyskują zieloną surową kawę i po jej wypaleniu mielą ją w małych ręcznych młynkach. Do 1900 roku nie było specjalnych sklepów do sprzedaży kawy. Pierwsze ekskluzywne kawiarnie pojawiają się na początku XX wieku i nazywają się najpierw „Cafepoieia”, a następnie „Kafekoptia”. Zajmują się one importem, przetwarzaniem i sprzedażą kawy gotowej do spożycia.

Dodaj opinię

Dodaj opinię, dzięki temu również i Ty otrzymasz wiarygodną informację o produkcie

Ładowanie