Kawa z Krańca Świata i świeżo palona kawa

W Grecji historia kawy zaczyna się podczas okupacji tureckiej. Grecja, jako część Imperium Osmańskiego, smakuje kawę przed resztą Europy. W szczególności Grecy z Konstantynopola, Salonik i ogólnie północnej Grecji jako pierwsi poznali i zaczęli przyzwyczajać się do kawy razem z Turkami.

Grecka kawa, jaką znamy dzisiaj, występuje pod różnymi nazwami w zależności od kraju. W Grecji nazywano ją kiedyś „kawą po turecku”, ale w drugiej połowie XX wieku zmieniono nazwę na „kawa grecka”.

Do początku XX wieku kawiarnie wykonywały również pracę młynka, czyli pozyskują zieloną surową kawę i po jej wypaleniu mielą ją w małych ręcznych młynkach. Do 1900 roku nie było specjalnych sklepów do sprzedaży kawy. Pierwsze ekskluzywne kawiarnie pojawiają się na początku XX wieku i nazywają się najpierw „Cafepoieia”, a następnie „Kafekoptia”. Zajmują się one importem, przetwarzaniem i sprzedażą kawy gotowej do spożycia.

Aktywne filtry:

-

Tradycyjna grecka kawa 

Świeżo palona grecka kawa wybrana z najlepszych światowych odmian. 

Grecka kawa, jaką znamy dzisiaj, występuje pod różnymi nazwami w zależności od kraju. W Grecji nazywano ją kiedyś „kawą po turecku”, ale w drugiej połowie XX wieku zmieniono nazwę na „kawa grecka”.

Kawa z Krańca Świata jest to specjalna kawa stworzona z inspiracją dla miłośników kawy. Wyselekcjonowane ziarna pochodzące z wybranych plantacji kawy na całym świecie. Następnie są palone we własnej palarni kawy VASPIATTO, tak aby zatrzymać specjalny smak i aromat.