Korzyści dla zdrowia

Korzyści dla zdrowia

Badania wykazały, że diety bogate w tłuszcz jednonienasycony, niższy poziom cholesterolu LDL i trójglicerydów podnoszą poziom cholesterolu HDL lepiej niż diety o niższej zawartości tłuszczu i węglowodanów o wyższej zawartości węglowodanów. Dzięki silnym przeciwutleniaczom znanym jako polifenole olej z pierwszego tłoczenia jest uważany za środek przeciwzapalny i chroniący układ sercowo-naczyniowy. Kiedy czyjś układ odpornościowy zasadniczo zaczyna walczyć z własnym ciałem w wyniku złej diety, stresu lub innych czynników, wywoływane są reakcje zapalne, które prowadzą do niebezpiecznego, powodującego choroby stanu zapalnego.

Celem stanu zapalnego jest ochrona nas przed chorobami i naprawa organizmu w razie potrzeby, ale przewlekłe zapalenie jest niezwykle szkodliwe dla zdrowia tętnic i związane z chorobami serca, chorobami autoimmunologicznymi i innymi. Oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia pomaga w odwracaniu stanu zapalnego wraz z wiekiem i chorobami związanymi z sercem i naczyniami krwionośnymi, zgodnie z badaniem z 2009 roku opublikowanym w Journal of Cardiovascular Pharmacology. Badania pokazują, że oliwa z oliwek jest korzystna w obniżaniu nadciśnienia, ponieważ sprawia, że ​​tlenek azotu jest bardziej dostępny biologicznie, dzięki czemu tętnice są rozszerzone i czyste.

W wielu badaniach wykazano ochronne działanie diety w stylu śródziemnomorskim bogatej w kwas alfa-linolenowy (ALA) z oliwy z oliwek, przy czym niektórzy stwierdzili, że ten rodzaj diety o większej zawartości tłuszczu jest w stanie zmniejszyć ryzyko śmierci sercowej o 30 % i nagła śmierć sercowa o 45%!

 

Pomaga walczyć z rakiem

Według badania z 2004 r. Opublikowanego w  European Journal of Cancer Prevention , oliwki i oliwa z oliwek zawierają obficie przeciwutleniacze. Są jednymi z najlepszych produktów o wysokiej zawartości przeciwutleniaczy. Oliwki (zwłaszcza te, które nie zostały poddane procesom wysokiej temperatury) zawierają aktoozydy, hydroksytyrozol, tyrozol i kwasy fenylopropionowe. Zarówno oliwki, jak i oliwa z oliwek zawierają znaczne ilości innych związków uważanych za środki przeciwnowotworowe (np. Skwalen i terpenoidy), a także odporny na peroksydację lipidowy kwas oleinowy.

Naukowcy uważają, że prawdopodobne jest, że wysokie spożycie oliwy z oliwek i oliwy z oliwek w południowej Europie stanowi istotny wkład w korzystny wpływ zapobiegania nowotworom i zdrowia w diecie śródziemnomorskiej.

Aktywne filtry:

-