Miód chleba świętojańskiego TOPLOU 270g

Miód chleba świętojańskiego TOPLOU 270g

Ładowanie
CENA: 20,90 PLN
za
szt.
Czas wysyłki: Natychmiast
szt.
Ładowanie

produkt niedostępny w tej liczbie

dostępna ilość:

dodano produkt

przejdź do koszyka

Numer katalogowy: 5200111921347
Kod EAN: 5200111921347

Miód chleba świętojańskiego TOPLOU 270g

Miód chleba świętojańskiego TOPLOU 270g

Miód chleba świętojańskiego Toplou to wyjątkowy miód o silnym aromacie i smaku. To ciemny, czekoladowy miód o wspaniałej, gęstej, gładkiej konsystencji. Miód chleba świętojańskiego jest niezwykle bogaty w przeciwutleniacze, fosfor, sód, minerały i ma właściwości antybakteryjne.

Wartość odżywcza:  jest bogata w fosfor, sód i enzymy ze względu na niskie pH oraz ma właściwości antybakteryjne i przeciwdrobnoustrojowe. Nadaje się przy stanach lękowych, bezsenności, niestrawności, nadciśnieniu i chorobach górnych dróg oddechowych. Ma niską kaloryczność.

Propozycja podania: Na śniadanie, herbatę, koktajle.

Miód chleba świętojańskiego TOPLOU

Właściwości:

Składniki: 100% czysty miód bez konserwantów

Miód tymiankowy z Sitia Crete- Produkt starannie dobrany według ścisłych kryteriów produkcyjnych.

Obszar zbiorów miodu:  Kreta

Okres zbiorów miodu: Jesień

Instrukcje konserwatorskie: Przechowywać w chłodnym i zacienionym miejscu

Czas krystalizacji: 4-8 miesięcy

Termin ważności: 3 lata

Elementy organoleptyki: Ciemny kolor, o mocnym, charakterystycznym smaku i intensywnym aromacie

Instrukcja użycia: Unikaj spożywania przez dzieci poniżej pierwszego roku życia.

Miód chleba świętojańskiego TOPLOU
Miód chleba świętojańskiego TOPLOU 270g

Właściwości kwiatu chleba świętojańskiego:

Skarb zdrowia i siły! Swoją siłę zawdzięcza zawartym w nim kwasowi galusowemu i garbnikom, który działa przeciwbólowo, antyalergicznie, antyseptycznie, antybakteryjnie, antywirusowo. 

Karob nie zawiera kofeiny, z wiązku z czym polecany jest dla osób z wysokim ciśnieniem.

Stosowany jest jako lek na polio.

Sugestia dotycząca miodu

Miód ten spożywany jest samodzielnie, ze świeżym pieczywem, towarzyszy żółtym pikantnym serom, a dzięki swojemu wyjątkowemu aromatycznemu charakterowi można go łatwo dodać do sałatek i deserów.

Doskonale pasuje do Koguta w miodzie.

Kilka słów o historii miodu:

Wzmianki o miodzie można znaleźć już w starożytności, gdzie zajmował szczególne miejsce w codziennej diecie. Starożytni Grecy wierzyli, że miód był pożywieniem bogów Olimpu. Nektar Bogów - tak określany jest Grecko miód, od ponad 3000 lat to całkiem niezła wizytówka!

Wielu z Was podróżowało do Grecji i/lub próbowało greckiego miodu, więc znacie jego kolory, różnorodność i smaki. Jeśli nie, nie daj się pominąć. Jeśli kochasz miód, będziesz chciał posmakować naszego wydania.

Według mitologii greckiej, Zeus został wychowany z mlekiem i miodem przez nimfę Melissę w jaskini Diktaion Andron. Melisa jest pokarmem ojca bogów Zeusa, zwanego również Melisses i Melissaeus, a miód (= nektar) był pokarmem bogów olimpijskich.

Miód, napój i pokarm bogów - nektar i ambrozja - zajmowały ważne miejsce w codziennym życiu ludzi nie tylko jako pokarm, ale także jako środek leczniczy.

Obecnie miód w diecie śródziemnomorskiej jest uznawany na całym świecie, a zwłaszcza dieta kreteńska, uważa miód za główny i najzdrowszy słodzik. 

Niezaprzeczalnie wspaniała wartość odżywcza miodu jest symbolem płodności i dobrego samopoczucia. Miód zawiera cukry proste, które są bezpośrednio przyswajane przez organizm, dzięki czemu jest szybkim źródłem energii. Zawiera również witaminy i cenne mikroelementy.

Karob nie zawiera kofeiny, z wiązku z czym polecany jest dla osób z wysokim ciśnieniem.

Stosowany jest jako lek na polio.

 

Dlaczego miód ulegnie krystalizacji?


Większość rodzajów miodu w momencie wybierania z ula ma konsystencję płynną. (Wyjątkiem jest na przykład miód wrzosowy, którego konsystencję można porównać do galarety.) Po pewnym czasie każdy prawdziwy miód ulegnie krystalizacji.

Miód tymiankowy ma czas krystalizacji od 6-18 miesięcy.

Jak szybko miód ulega krystalizacji?


Proces krystalizacji miodu może trwać krócej lub dłużej w zależności od kilku czynników:

  • rodzaju miodu - miód rzepakowy krystalizuje się już po kilku dniach od wybrania z ula, miód wielokwiatowy może skrystalizowac po kilku tygodniach, podczas gdy miód akacjowy krystalizuje się niekiedy nawet po roku.
  • temperatury przechowywania - im niższa temperatura tym szybciej miód zacznie gęstnieć
  • dostępu powietrza - miód przechowywany w szczelnym naczyniu dłużej pozostanie płynny.

Czy można odwrócić proces krystalizacji miodu?


Jeżeli chcemy przywrócić płynną postać miodowi, który zgęstniał możemy lekko go podgrzać (na przykład wkładając słoik do naczynia z ciepłą wodą). Nie należy jednak miodu za bardzo przegrzać - zalecana maksymalna temperatura to 42 stopnie Celsjusza. Miód zagotowany pozostanie już na zawsze płynny i bardzo ładny, ale straci swoje właściwości zdrowotne.

Jeżeli miód w ogóle nie krystalizuje to może to oznaczać, że albo nie jest to prawdziwy miód, albo miód został przegrzany.

Właściwości:

  • Opakowanie: Słoik szklany ze złotą nakrętką
  • Waga: 270 g 
  • Opis: Miód z kwiatów chleba świętojańskiegoz Krety.
  • Składniki: 100% miodu
  • Pochodzenie: produkt grecki
  • Data przydatności do spożycia: 2024
  • Krystalizacja: Jest zjawiskiem naturalnym, potwierdzającym czystość produktu.

Proces krystalizacji się miodu jest jak najbardziej naturalnym procesem. Można go odwrócić wstawiając słoik do wody w temperaturze 40 stopni C.

Wyprodukowano i pakowane w Grecji

Wyłączny importer na Polskę: SerceOliwy.pl

Wartości odżywcze w 100 g

  • Energia 1084 kJ / 255 kcal
  • Tłuszcz 0 g w tym tłuszcze nasycone 0 g
  • Węglowodany 63,9 g 
  • w tym cukry 63,8 g
  • błonnik dietetyczny 0,1g
  • Białko 0,27 g
  • Sól 0 g
  • Witamina A 0g
  • Witamina C 2,26g
  • Witamina B6 0,05g
  • Potas 0,21g
  • Sód 0,02g
  • Wapń 0,5 g
  • Magnez 0,29g

Bogaty smak, eteryczne aromaty, aksamitna konsystencja. 

  • Zawartość chleba świętojańskiego >20%. 
  • Fruktoza 40%,
  • Glukoza 32,3%,
  • Sacharoza <0,5%,
  • HMF 17,3mg/kg,
  • Wilgotność 15,3%
  • Bez konserwantów
  • Bez dodatków.

Krystalizacja miodu jest zjawiskiem naturalnym i nie powoduje żadnych zmian w wartościach odżywczych i biologicznych. 

Grecki miód z kwiatów chleba świętojańskiego dostępny jest w Naszym sklepie w słoikach o pojemności 950g, 500g, 270g

Prezentacja marki Savidakis Family


Historia firmy Savidakis Family zaczyna się, gdy rodzinna firma postanawia wyjść naprzeciw potrzebom dostarczania produktów pszczelarskich w wyniku ich rosnącego popytu.

Produkty te są uprawiane na określonym obszarze Sitia na Krecie, który w rzeczywistości jest określany jako Natura. To, co skłoniło do skorzystania z wyjątkowej jakości miodu Sitia, to wykwity tymianku, które potęgują gorące i suche warunki klimatyczne.

Chęć oferowania produktów wysokiej jakości skłoniła właścicieli do założenia firmy Si-mel Savidakis Co.

Si-mel Savidakis Co to firma rodzinna, która mieści się w tradycyjnym, kamiennym budynku o powierzchni 950 m².

Doświadczenie czterech pokoleń

Czteropokoleniowe Doświadczenie w połączeniu z wrażliwością na zdrowe odżywianie oraz wyjątkowością miejsca dostarczają nam wysokowartościowe produkty, które zadowolą najbardziej wymagającego konsumenta.

Produkty firmy Savidakis są przetwarzane, pakowane i przechowywane przy użyciu najbardziej zaawansowanego i najnowocześniejszego sprzętu.

Wreszcie wdrażane są systemy zarządzania bezpieczeństwem żywności HACCP, ISO 22000 i IFS, które kontrolują i analizują nasze produkty od fazy produkcji do produktu końcowego.

Wielu z Was podróżowało do Grecji i/lub próbowało greckiego miodu, więc znacie jego kolory, różnorodność i smaki. Jeśli nie, nie daj się pominąć. Jeśli kochasz miód, będziesz chciał skosztować naturalnych i pełnych aromatu miodów TOPLOU.

Dodaj opinię

Dodaj opinię, dzięki temu również i Ty otrzymasz wiarygodną informację o produkcie

Ładowanie