Miód oregano Melira 280ml (1)

Miód oregano Melira 280ml

Ładowanie
CENA: 44,90 PLN
za
szt.
Czas wysyłki: Natychmiast
Ładowanie

produkt niedostępny w tej liczbie

dostępna ilość:

dodano produkt

przejdź do koszyka

Kod EAN: 5200124180069

Miód oregano 280g firmy Melira

Miód Oregano ma bogaty złoty kolor oraz intensywny smak i aromat. Jest to rzadki rodzaj miodu, który pszczoły wytwarzają z kwiatu oregano. Jest produkowany głównie podczas kwitnienia oregano na wyspach Cyklad w lipcu.

Greckie oregano uważane jest za najlepsze na świecie, a miód ma wszystkie właściwości odżywcze i farmaceutyczne.

Grecki miód uważany jest w basenie Morza Śródziemnego za jedną z najpopularniejszych i najdroższych odmian miodu, a jego wartość odżywcza jest bardzo korzystna dla zdrowia. Ma właściwości tonizujące i antyseptyczne, podczas gdy badania medyczne wykazały, że niewielka ilość miodu pomaga ludzkiemu żołądkowi w rozkładaniu każdego rodzaju żywności. i Miód tymiankowy jest bogaty w minerały, takie jak miedź i żelazo.

Miód grecki z oregano - 280 gramów

Oregano Honey to złoty, imponujący miód o silnym smaku. Jest zbierany z rzadkich aromatycznych kwiatów oregano na wyspach Cyklad.

Greckie oregano uważane jest za najlepsze na świecie, a miód ma wszystkie właściwości odżywcze i farmaceutyczne.

Grecki miód Oregano od Melira dostępny jest w słoikach o pojemności 280g, 450g

 

Wartości odżywcze w 100 g

  • Energia 1340 kJ 
  • Tłuszcz 0 g w tym tłuszcze nasycone 0 g
  • Węglowodany 80,0 g 
  • w tym cukry 70 g
  • Białko 0 g
  • Sól 0,005 g

Krystalizacja miodu jest zjawiskiem naturalnym i nie powoduje żadnych zmian w wartościach odżywczych i biologicznych. 

Właściwości:

  • Opakowanie: szklany słoik
  • Waga: 280g (brutto 325g)
  • Składniki: 100% miodu z kwiatów oregano
  • Pochodzenie: produkt grecki
  • Data przydatności do spożycia: 2022

Proces krystalizacji się miodu jest jak najbardziej naturalnym procesem. Można go odwrócić wstawiając słoik do wody w temperaturze 40 stopni C.

Wyprodukowano i pakowane w Grecji

Kilka słów o historii miodu:

Wzmianki o miodzie można znaleźć już w starożytności, gdzie zajmował szczególne miejsce w codziennej diecie. Starożytni Grecy wierzyli, że miód był pożywieniem bogów Olimpu (Nektar Bogów). Według mitologii greckiej, Zeus został wychowany z mlekiem i miodem przez nimfę Melissę w jaskini Diktaion Andron. Melisa jest pokarmem ojca bogów Zeusa, zwanego również Melisses i Melissaeus, a miód (= nektar) był pokarmem bogów olimpijskich.

Miód, napój i pokarm bogów - nektar i ambrozja - zajmowały ważne miejsce w codziennym życiu ludzi nie tylko jako pokarm, ale także jako środek leczniczy.

Obecnie miód w diecie śródziemnomorskiej jest uznawany na całym świecie, a zwłaszcza dieta kreteńska, uważa miód za główny i najzdrowszy słodzik. 

Niezaprzeczalnie wspaniała wartość odżywcza miodu jest symbolem płodności i dobrego samopoczucia. Miód zawiera cukry proste, które są bezpośrednio przyswajane przez organizm, dzięki czemu jest szybkim źródłem energii. Zawiera również witaminy i cenne mikroelementy.

Dlaczego miód ulegnie krystalizacji?

Większość rodzajów miodu w momencie wybierania z ula ma konsystencję płynną. (Wyjątkiem jest na przykład miód wrzosowy, którego konsystencję można porównać do galarety.) Po pewnym czasie każdy prawdziwy miód ulegnie krystalizacji.

Jak szybko miód ulega krystalizacji?

Proces krystalizacji miodu może trwać krócej lub dłużej w zależności od kilku czynników:

  • rodzaju miodu - miód rzepakowy krystalizuje się już po kilku dniach od wybrania z ula, miód wielokwiatowy może skrystalizowac po kilku tygodniach, podczas gdy miód akacjowy krystalizuje się niekiedy nawet po roku.
  • temperatury przechowywania - im niższa temperatura tym szybciej miód zacznie gęstnieć
  • dostępu powietrza - miód przechowywany w szczelnym naczyniu dłużej pozostanie płynny.

Czy można odwrócić proces krystalizacji miodu?

Jeżeli chcemy przywrócić płynną postać miodowi, który zgęstniał możemy lekko go podgrzać (na przykład wkładając słoik do naczynia z ciepłą wodą). Nie należy jednak miodu za bardzo przegrzać - zalecana maksymalna temperatura to 42 stopnie Celsjusza. Miód zagotowany pozostanie już na zawsze płynny i bardzo ładny, ale straci swoje właściwości zdrowotne.

Jeżeli miód w ogóle nie krystalizuje to może to oznaczać, że albo nie jest to prawdziwy miód, albo miód został przegrzany.

Melira Honey 


Historia firmy

Firma Melira została założona w Atenach w listopadzie 2014 roku przez Panosa Alexiou w celu połączenia rodzinnej tradycji. Połączenia jej ze współczesnym marketingiem i opracowania serii produktów skierowanych nie tylko do Grecji, ale przede wszystkim za granicę. Dzięki dogłębnej znajomości surowca i znacznej produkcji miodu, pyłku, mleczka pszczelego i propolisu powstają 3 serie produktów, takich jak miód, superfoods i maść z wosku pszczelego.

Rodzina Alexiou to trzecie pokolenie producentów miodu, których historia rozpoczęła się w 1935 roku w Istiaia na Eubei. W tym czasie dziadek rodziny, Stathis Alexiou, sprzedawał swój miód i mleczko pszczele na lokalnym targu. Później pszczelarstwem zajął się jego syn, Giannis, który został wprowadzony w tajniki hodowli królowej miodu przez amerykańskiego agronoma. Obecnie czwórka dzieci Giannisa kontynuuje produkcję z takim samym zapałem, ale także dzięki nowoczesnym technikom.

Nasza cenna wiedza przekazywana z pokolenia na pokolenie, wieloletnie doświadczenie w produkcji miodu w połączeniu z najnowocześniejszym sprzętem, harmonijnie równoważy tradycję z nowoczesnymi potrzebami żywieniowymi i wymaganiami konsumentów.

MELIRA ewoluowała przez lata i dziś specjalizuje się w unikalnej mieszance miodów jednorodnych i produktów pszczelich, takich jak pyłek, propolis i mleczko pszczele, podkreślając ich różnorodność w zależności od pochodzenia roślinnego, ale także unikalną grecką, czystą ich cechy.

W Melirze szczególny nacisk kładzie się na pyłek grecki, białkowy pokarm, który pszczoły zbierają z niektórych kwiatów i jego cechy szczególne. Ze względu na różnorodność biologiczną i rzadkie kwiaty w miejscu Evia, pyłek grecki uważany jest za jeden z najlepszych na świecie, oferujący nieocenione korzystne właściwości dla ludzi.

Firma posiada około 2000 uli, a rocznie w drukarni zlokalizowanej na terenie Aspropyrgos produkuje i pakuje ponad 200 ton miodu .

Specjalizuje się w miodach greckich, które łączy z unikalnymi odmianami drobno kwitnącego pyłku, ale także z najcenniejszymi superfoods, czyli eliksirami długowieczności o dobroczynnych właściwościach i nieocenionych właściwościach wzmacniających organizm człowieka.

Wybór nazwy Melira podkreśla absolutność i greckość produktów, ponieważ pochodzi od słów miód i lira.  Logo nawiązuje do starożytnej monety Efezu z wizerunkiem pszczoły, która pochodzi z IV wieku pne. Był czczony jako bóstwo, podkreślając w ten sposób tradycję pszczelarstwa, która była szeroko rozpowszechniona we wszystkich częściach greckiego świata od starożytności.

Na czele nadal pozostanie miód z cynamonem i mleczkiem pszczelim, a także miód z pyłkiem i mleczkiem pszczelim, dwa super produkty spożywcze, które są obecnie nr 1 w sprzedaży w Grecji i za granicą.

Ponadto Melira tworzy naturalne kosmetyki organiczne, specjalizując się w tradycyjnych maściach, które łączą dobroczynne właściwości miodu z organiczną oliwą z oliwek, czystym woskiem pszczelim, propolisem i świeżymi, pachnącymi ziołami greckiej natury.

Nagrody dla miodu oregano:


Wyjątkowe miody Melira są nagrodzane rok po roku za ich wyjątkowość. Miód Oregano Melira (Honey Oregamo) otrzymał nagrodę Mediterranean Taste Award 2020

Logo Melira to cztery drachmy z Efezu przedstawiające pszczołę, która od IV wieku .pne była czczona jako bóg, a pszczelarstwo było szeroko rozpowszechnione na wszystkich szerokościach i długościach greckiego świata.

Dodaj opinię

Dodaj opinię, dzięki temu również i Ty otrzymasz wiarygodną informację o produkcie

Ładowanie