Miód tymiankowo - wrzosowy TOPLOU 500g

Miód tymiankowo - wrzosowy TOPLOU 500g

Ładowanie
CENA: 34,90 PLN
za
szt.
Czas wysyłki: Natychmiast
Ładowanie

produkt niedostępny w tej liczbie

dostępna ilość:

dodano produkt

przejdź do koszyka

Kod EAN: 5200111921316

Miód tymiankowo - wrzosowy TOPLOU 500g

Miód tymiankowo - wrzosowy TOPLOU 500g

Miód tymiankowo - wrzosowy to naturalne połączenie tymianku i wrzosu o wyrazistym aromacie i łagodnym smaku. Jest to produkt naturalny, pełnosmakowy, o charakterystycznych i wybitnych właściwościach.

Fantastyczne połączenie tymianku bursztynowego z wrzosem. Ma silny aromat i bardzo mocny smak. Wrzos to wyśmienity miód, który zbiera się na krótko przed końcem sezonu produkcyjnego pszczół jesienią. Ma ciemny kolor i bardzo szybko się krystalizuje! Ma doskonałe wartości odżywcze, jest bogaty w białko, fenole, działa antyseptycznie i przeciwzapalnie.

Propozycja podania: Na śniadanie, herbatę, koktajle.

Miód tymiankowo - wrzosowy TOPLOU

Właściwości:

Składniki: 100% czysty miód bez konserwantów

Miód Tymiankowy&Erica z Sitia Crete- Produkt starannie dobrany według surowych kryteriów produkcyjnych.

Obszar zbiorów miodu:  Zebrane z obszaru Sitia na Krecie, obszar wokół klasztoru Toplou, który został oznaczony jako „Natura 2000” i „Sitia Unesco World Geopark”

Okres zbiorów miodu: Jesień

Instrukcje konserwatorskie: Przechowywać w chłodnym i zacienionym miejscu

Czas krystalizacji: 1-3 miesięcy

Termin ważności: 3 lata

Elementy organoleptyki: Kolor ciemnobursztynowy, charakterystyczny i mocny smak z delikatnym ziemistym aromatem

Instrukcja użycia: Unikaj spożywania przez dzieci poniżej pierwszego roku życia.

Właściwości miód tymiankowo-wrzosowy

Wartość odżywcza: Miód o wysokiej wartości odżywczej, o działaniu tonizującym dla organizmu człowieka, ponieważ zawiera wiele naturalnych składników odżywczych, witamin, enzymów i aminokwasów. 

Posiada właściwości antyseptyczne, przeciwreumatyczne, przeciwzapalne, moczopędne i dezynfekujące układ moczowy. 

Wpływa pozytywnie na kamienie powstające w układzie moczowym, kolkę nerkową, przewlekłe zapalenie pęcherza moczowego, prostatę i obrzęki, choroby wątroby i dróg żółciowych.

Sugestia dotycząca Miód tymiankowo - wrzosowy 

Na śniadanie, herbatę, koktajle.

Idealny do smarowania pieczywa lub sucharków, idealny do jogurtu, owoców, naleśników lub sera, cenny składnik sałatek lub do gotowania mięsa i nie tylko…

Doskonale pasuje do wypieków piernika.

Kilka słów o historii miodu:

Wzmianki o miodzie można znaleźć już w starożytności, gdzie zajmował szczególne miejsce w codziennej diecie. Starożytni Grecy wierzyli, że miód był pożywieniem bogów Olimpu. Nektar Bogów - tak określany jest Grecko miód, od ponad 3000 lat to całkiem niezła wizytówka!

Wielu z Was podróżowało do Grecji i/lub próbowało greckiego miodu, więc znacie jego kolory, różnorodność i smaki. Jeśli nie, nie daj się pominąć. Jeśli kochasz miód, będziesz chciał posmakować naszego wydania.

Według mitologii greckiej, Zeus został wychowany z mlekiem i miodem przez nimfę Melissę w jaskini Diktaion Andron. Melisa jest pokarmem ojca bogów Zeusa, zwanego również Melisses i Melissaeus, a miód (= nektar) był pokarmem bogów olimpijskich.

Miód, napój i pokarm bogów - nektar i ambrozja - zajmowały ważne miejsce w codziennym życiu ludzi nie tylko jako pokarm, ale także jako środek leczniczy.

Obecnie miód w diecie śródziemnomorskiej jest uznawany na całym świecie, a zwłaszcza dieta kreteńska, uważa miód za główny i najzdrowszy słodzik. 

Niezaprzeczalnie wspaniała wartość odżywcza miodu jest symbolem płodności i dobrego samopoczucia. Miód zawiera cukry proste, które są bezpośrednio przyswajane przez organizm, dzięki czemu jest szybkim źródłem energii. Zawiera również witaminy i cenne mikroelementy.

Powszechnie wiadomo iż najlepszy Grecji miód pochodzi z kwiatów tymianku, a najlepsze jego wydanie pochodzi z Krety.

Miód tymiankowo - wrzosowy to zdecydowanie najlepsze połączenie miodu tymiankowego z wyśmienitym wrzosem.

 

Dlaczego miód ulegnie krystalizacji?


Większość rodzajów miodu w momencie wybierania z ula ma konsystencję płynną. (Wyjątkiem jest na przykład miód wrzosowy, którego konsystencję można porównać do galarety.) Po pewnym czasie każdy prawdziwy miód ulegnie krystalizacji.

Miód tymiankowo - wrzosowy ma czas krystalizacji od 1-3 miesięcy.

Jak szybko miód ulega krystalizacji?


Proces krystalizacji miodu może trwać krócej lub dłużej w zależności od kilku czynników:

  • rodzaju miodu - miód rzepakowy krystalizuje się już po kilku dniach od wybrania z ula, miód wielokwiatowy może skrystalizowac po kilku tygodniach, podczas gdy miód akacjowy krystalizuje się niekiedy nawet po roku.
  • temperatury przechowywania - im niższa temperatura tym szybciej miód zacznie gęstnieć
  • dostępu powietrza - miód przechowywany w szczelnym naczyniu dłużej pozostanie płynny.

Czy można odwrócić proces krystalizacji miodu?


Jeżeli chcemy przywrócić płynną postać miodowi, który zgęstniał możemy lekko go podgrzać (na przykład wkładając słoik do naczynia z ciepłą wodą). Nie należy jednak miodu za bardzo przegrzać - zalecana maksymalna temperatura to 42 stopnie Celsjusza. Miód zagotowany pozostanie już na zawsze płynny i bardzo ładny, ale straci swoje właściwości zdrowotne.

Jeżeli miód w ogóle nie krystalizuje to może to oznaczać, że albo nie jest to prawdziwy miód, albo miód został przegrzany.

Właściwości:

  • Opakowanie: Słoik szklany ze złotą nakrętką i plombą zabezpieczającą.
  • Waga: 500 g 
  • Opis: Miód Erica-Thym z Krety.
  • Składniki: 100% miodu tymiankowo-wrzosowego
  • Pochodzenie: produkt grecki
  • Data przydatności do spożycia: 2024
  • Krystalizacja: Jest zjawiskiem naturalnym, potwierdzającym czystość produktu.

Proces krystalizacji się miodu jest jak najbardziej naturalnym procesem. Można go odwrócić wstawiając słoik do wody w temperaturze 40 stopni C.

Wyprodukowano i pakowane w Grecji

Wyłączny importer na Polskę: SerceOliwy.pl

Wartości odżywcze w 100 g

  • Energia 1362 kJ / 360 kcal
  • Tłuszcz 0 g w tym tłuszcze nasycone 0 g
  • Węglowodany 79 g w tym cukry 79 g
  • Białko 0,30 g
  • Sól 0 g

Bogaty smak, eteryczne aromaty, aksamitna konsystencja. 

  • Fruktoza 40%,
  • Glukoza 32,3%,
  • Sacharoza <0,5%,
  • HMF 17,3mg/kg,
  • Wilgotność 15,3%
  • Bez konserwantów - Bez dodatków.

Krystalizacja miodu jest zjawiskiem naturalnym i nie powoduje żadnych zmian w wartościach odżywczych i biologicznych. 

Grecki miód tymiankowo-wrzosowy dostępny jest w Naszym sklepie w słoikach o pojemności 950g, 500g, 270g

Prezentacja marki Savidakis Family


Historia firmy Savidakis Family zaczyna się, gdy rodzinna firma postanawia wyjść naprzeciw potrzebom dostarczania produktów pszczelarskich w wyniku ich rosnącego popytu.

Produkty te są uprawiane na określonym obszarze Sitia na Krecie, który w rzeczywistości jest określany jako Natura. To, co skłoniło do skorzystania z wyjątkowej jakości miodu Sitia, to wykwity tymianku, które potęgują gorące i suche warunki klimatyczne.

Chęć oferowania produktów wysokiej jakości skłoniła właścicieli do założenia firmy Si-mel Savidakis Co.

Si-mel Savidakis Co to firma rodzinna, która mieści się w tradycyjnym, kamiennym budynku o powierzchni 950 m².

Doświadczenie czterech pokoleń

Czteropokoleniowe Doświadczenie w połączeniu z wrażliwością na zdrowe odżywianie oraz wyjątkowością miejsca dostarczają nam wysokowartościowe produkty, które zadowolą najbardziej wymagającego konsumenta.

Produkty firmy Savidakis są przetwarzane, pakowane i przechowywane przy użyciu najbardziej zaawansowanego i najnowocześniejszego sprzętu.

Wreszcie wdrażane są systemy zarządzania bezpieczeństwem żywności HACCP, ISO 22000 i IFS, które kontrolują i analizują nasze produkty od fazy produkcji do produktu końcowego.

Wielu z Was podróżowało do Grecji i/lub próbowało greckiego miodu, więc znacie jego kolory, różnorodność i smaki. Jeśli nie, nie daj się pominąć. Jeśli kochasz miód, będziesz chciał skosztować naturalnych i pełnych aromatu miodów TOPLOU.

Dodaj opinię

Dodaj opinię, dzięki temu również i Ty otrzymasz wiarygodną informację o produkcie

Ładowanie