Miód tymiankowy Melira 450ml (1)

Miód tymiankowy Melira 450ml

Ładowanie
PROMOCJA: 39,10 PLN
za
szt.
STARA CENA: 45,90 PLN
za
szt.
Czas wysyłki: Natychmiast
szt.
Ładowanie

produkt niedostępny w tej liczbie

dostępna ilość:

dodano produkt

przejdź do koszyka

Numer katalogowy: 5200124180007
Kod EAN: 5200124180007

Miód tymiankowy 450g firmy Melira

Miód tymiankowy ma bursztynowy kolor ze złotymi refleksami i słynie z fantastycznego aromatu. Jest zbierany z terenów z tymiankiem na Dodekanezie. Wyróżnia się intensywnym zapachem, bogatym smakiem i licznymi właściwościami leczniczymi.

Miód tymiankowy uważany jest w basenie Morza Śródziemnego za jedną z najpopularniejszych i najdroższych odmian miodu, a jego wartość odżywcza jest bardzo korzystna dla zdrowia. Ma właściwości tonizujące i antyseptyczne, podczas gdy badania medyczne wykazały, że niewielka ilość miodu pomaga ludzkiemu żołądkowi w rozkładaniu każdego rodzaju żywności. i Miód tymiankowy jest bogaty w minerały, takie jak miedź i żelazo.

Melira Honey 


Historia firmy

Firma Melira została założona w Atenach w listopadzie 2014 roku przez Panosa Alexiou w celu połączenia rodzinnej tradycji. Połączenia jej ze współczesnym marketingiem i opracowania serii produktów skierowanych nie tylko do Grecji, ale przede wszystkim za granicę. Dzięki dogłębnej znajomości surowca i znacznej produkcji miodu, pyłku, mleczka pszczelego i propolisu powstają 3 serie produktów, takich jak miód, superfoods i maść z wosku pszczelego.

Rodzina Alexiou to trzecie pokolenie producentów miodu, których historia rozpoczęła się w 1935 roku w Istiaia na Eubei. W tym czasie dziadek rodziny, Stathis Alexiou, sprzedawał swój miód i mleczko pszczele na lokalnym targu. Później pszczelarstwem zajął się jego syn, Giannis, który został wprowadzony w tajniki hodowli królowej miodu przez amerykańskiego agronoma. Obecnie czwórka dzieci Giannisa kontynuuje produkcję z takim samym zapałem, ale także dzięki nowoczesnym technikom.

Nasza cenna wiedza przekazywana z pokolenia na pokolenie, wieloletnie doświadczenie w produkcji miodu w połączeniu z najnowocześniejszym sprzętem, harmonijnie równoważy tradycję z nowoczesnymi potrzebami żywieniowymi i wymaganiami konsumentów.

MELIRA specjalizuje się w specjalnym mieszaniu miodów odmianowych i produktów pszczelich, takich jak pyłek pszczeli, propolis i mleczko pszczele, podkreślając ich różnorodność w oparciu o ich naturalne pochodzenie oraz jedyne w swoim rodzaju, greckie, czyste cechy.

W MELIRA opieramy się na greckim pyłku, bogatym w białko, który pszczoły zbierają z kwiatów, oraz jego właściwościach. Ze względu na różnorodność biologiczną i rzadkie kwiaty na naszej ziemi, pyłek grecki uważany jest za jeden z najlepszych na świecie, oferujący nieocenione korzystne właściwości dla człowieka.  

Specjalizujemy się w miodach greckich, które łączymy z unikalnymi odmianami pyłku z drobnych kwiatów oraz najcenniejszymi superfoodami, eliksirami długowieczności o dobroczynnych właściwościach i nieocenionych właściwościach wzmacniających organizm człowieka.

Ponadto MELIRΑ produkuje naturalne kosmetyki organiczne i specjalizuje się w tradycyjnych woskach, które łączą dobroczynne właściwości miodu z organiczną oliwą z oliwek, czystym woskiem pszczelim, propolisem i świeżymi aromatycznymi ziołami greckiej natury.

Logo MELIRA to cztery drachmy z Efezu przedstawiające pszczołę, która od IV wieku pne była czczona jako bóg, a pszczelarstwo było rozpowszechnione na wszystkich szerokościach i długościach greckiego świata.

Nagrody dla miodu tymiankowego:


Wyjątkowe miody Melira zostały nagrodzone za ich wyjątkowość. Miód Tymiankowy Melira (Honey Thyme) otrzymuje nagrody Great Taste rok po roku za swoją wyjątkowość, smak i tradycję. Między innymi otrzymał srebrną nagrodę TASTE OLYMP w konkursie 2016 oraz dwie złote gwiazdki ITQI w konkursie 2017. 

Logo Melira to cztery drachmy z Efezu przedstawiające pszczołę, która od IV wieku .pne była czczona jako bóg, a pszczelarstwo było szeroko rozpowszechnione na wszystkich szerokościach i długościach greckiego świata.

Właściwości:

  • Opakowanie: szklany słoik
  • Waga: 450g (brutto 625g)
  • Składniki: 100% miodu tymiankowego
  • Pochodzenie: produkt grecki
  • Data przydatności do spożycia: 2022

Proces krystalizacji się miodu jest jak najbardziej naturalnym procesem. Można go odwrócić wstawiając słoik do wody w temperaturze 40 stopni C.

Wyprodukowano i pakowane w Grecji

Grecki miód tymiankowy od Melira dostępny jest w słoikach o pojemności 900g, 450g, 280g

 

Wartości odżywcze w 100 g

  • Energia 1340 kJ 
  • Tłuszcz 0 g w tym tłuszcze nasycone 0 g
  • Węglowodany 80,0 g 
  • w tym cukry 70 g
  • Białko 0 g
  • Sól 0,005 g

Krystalizacja miodu jest zjawiskiem naturalnym i nie powoduje żadnych zmian w wartościach odżywczych i biologicznych. 

Kilka słów o historii miodu:

Wzmianki o miodzie można znaleźć już w starożytności, gdzie zajmował szczególne miejsce w codziennej diecie. Starożytni Grecy wierzyli, że miód był pożywieniem bogów Olimpu (Nektar Bogów). Według mitologii greckiej, Zeus został wychowany z mlekiem i miodem przez nimfę Melissę w jaskini Diktaion Andron. Melisa jest pokarmem ojca bogów Zeusa, zwanego również Melisses i Melissaeus, a miód (= nektar) był pokarmem bogów olimpijskich.

Miód, napój i pokarm bogów - nektar i ambrozja - zajmowały ważne miejsce w codziennym życiu ludzi nie tylko jako pokarm, ale także jako środek leczniczy.

Obecnie miód w diecie śródziemnomorskiej jest uznawany na całym świecie, a zwłaszcza dieta kreteńska, uważa miód za główny i najzdrowszy słodzik. 

Niezaprzeczalnie wspaniała wartość odżywcza miodu jest symbolem płodności i dobrego samopoczucia. Miód zawiera cukry proste, które są bezpośrednio przyswajane przez organizm, dzięki czemu jest szybkim źródłem energii. Zawiera również witaminy i cenne mikroelementy.

Dlaczego miód ulegnie krystalizacji?

Większość rodzajów miodu w momencie wybierania z ula ma konsystencję płynną. (Wyjątkiem jest na przykład miód wrzosowy, którego konsystencję można porównać do galarety.) Po pewnym czasie każdy prawdziwy miód ulegnie krystalizacji.

Jak szybko miód ulega krystalizacji?

Proces krystalizacji miodu może trwać krócej lub dłużej w zależności od kilku czynników:

  • rodzaju miodu - miód rzepakowy krystalizuje się już po kilku dniach od wybrania z ula, miód wielokwiatowy może skrystalizowac po kilku tygodniach, podczas gdy miód akacjowy krystalizuje się niekiedy nawet po roku.
  • temperatury przechowywania - im niższa temperatura tym szybciej miód zacznie gęstnieć
  • dostępu powietrza - miód przechowywany w szczelnym naczyniu dłużej pozostanie płynny.

Czy można odwrócić proces krystalizacji miodu?

Jeżeli chcemy przywrócić płynną postać miodowi, który zgęstniał możemy lekko go podgrzać (na przykład wkładając słoik do naczynia z ciepłą wodą). Nie należy jednak miodu za bardzo przegrzać - zalecana maksymalna temperatura to 42 stopnie Celsjusza. Miód zagotowany pozostanie już na zawsze płynny i bardzo ładny, ale straci swoje właściwości zdrowotne.

Jeżeli miód w ogóle nie krystalizuje to może to oznaczać, że albo nie jest to prawdziwy miód, albo miód został przegrzany.

Dodaj opinię

Dodaj opinię, dzięki temu również i Ty otrzymasz wiarygodną informację o produkcie

Ładowanie