Oliwa z oliwek i dieta
Oliwa z oliwek jest naturalnym sokiem owocowym i słusznie może być uważana za „idealne jedzenie”, ponieważ spełnia wiele potrzeb jednocześnie. Utrzymuje organizm konsumenta silny i żyzny, nawet jeśli program diety jest słaby.
Oliwa z oliwek jest uważana za najkorzystniejszy olej roślinny. Zawiera duże ilości witamin A, B, C, D i E. W kodzie hipokratesa możemy znaleźć ponad 60 zastosowań leczniczych. Odgrywa także ważną rolę w rozwoju mózgu i szkieletu dzieci. Jest to jedyny produkt, który ma taki sam stosunek tłuszczów do mleka matki.
Jest bardzo pożywny i bardzo łatwo trawiony przez organizm.
Codzienne spożywanie oliwy z oliwek pomaga ludzkiemu organizmowi regulować pracę serca (mniejszą liczbę ruchów), zapobiega miażdżycy, rakowi i owrzodzeniom.
Ponadto pomaga w gojeniu się ran i chorób skóry, reguluje poziom cholesterolu we krwi, a także działa przeciw starzeniu. Oferuje spokój, płodność, strawność i dobrą jakość życia. Oliwa z oliwek może być określana jako „źródło życia”.
Wysoka wartość odżywcza oliwy z oliwek i jej bogate właściwości przeciwutleniające to te, które umieszczają ją na szczycie piramidy żywieniowej mieszkańców Morza Śródziemnego od tysięcy lat.
Setki różnych wzorów konsumpcji oliwy z oliwek są zawarte w niezliczonych przepisach kulinarnych, które przychodziły nam z pokolenia na pokolenie, a setki innych powstają do dziś.
Aktywne filtry: