
Obecnie, z 40-letnią historią, "Oxopoia Zafeiropoulos" prezentuje szeroką gamę produktów z serii PAN, opartych na greckich surowcach, które są wytwarzane z pasją i kreatywnością.
Pionier w branży, „Oxopoia Zafeiropoulos”, nigdy nie pozostaje w stagnacji i stara się wprowadzać nowe produkty, które przywracają podniebienia nawet najbardziej wybrednym smakoszom! To nie przypadek, że firma ta była pierwszym producentem octu, który „polecił” krem balsamiczny na rynku greckim. Od tego czasu mocno kojarzy swoją nazwę z tym produktem w różnych wariantach smakowych.
Firma Oxopoia Zafeiropoulos powstała w 1979 roku , ale związek jej założyciela Panagiotisa Zafeiropoulosa z octem sięga daleko w przeszłość. W połowie lat pięćdziesiątych zafascynował go proces przemiany wina w ocet, jaki zna, w piwnicy dziadka , a później, jako dorosły, eksperymentował z zakwaszaniem na poziomie amatorskim. Dopóki nie zdecyduje się uczynić swojego hobby zawodem, uczy się sztuki u starego, bardzo doświadczonego wytwórcy kwasu i instaluje pierwszy zakład produkcyjny w Paleo Faliro.
Szybko okazuje się, że obiekt ten jest za mały, aby sprostać stale rosnącemu zapotrzebowaniu. W 1983 roku firma przeniosła się do nowych prywatnych obiektów w Pikermi , w sercu winnicy Attic. W ten sposób rozpoczyna bieg ciągłego wzrostu i rozwoju, co daje jej znaczący udział w rynku octu i produktów pokrewnych, a jednocześnie zajmuje dominującą pozycję w bardziej specjalistycznych produktach, takich jak ocet balsamiczny z miodem i ocet balsamiczny z granatem.
Wszystkie nasze produkty można uznać za popularne, ale na greckim rynku ważne miejsce zajmują głównie balsamiki i kremy balsamiczne . W rzeczywistości Balsamico z Honey PAN ma w swojej kategorii największy udział z 46% rynku (dane Nielsen 2018).