Pasta oliwkowa Sparta Gourmet Kalamata 285g (1)

Pasta oliwkowa Sparta Gourmet Kalamata 285g

Ładowanie
PROMOCJA: 15,90 PLN
za
szt.
STARA CENA: 18,90 PLN
za
szt.
Czas wysyłki: Natychmiast
Ładowanie

produkt niedostępny w tej liczbie

dostępna ilość:

dodano produkt

przejdź do koszyka

Kod EAN: 5213007640529

Pasta oliwkowa Kalamata z ziołami 285g (inaczej Tapenada)

Wyjątkowo smaczna pasta z greckich oliwek Kalamata, inaczej zwana również Tapenada. Produkt w 100% naturalny i organiczny poparty wieloma certyfikatami i nagrodami.

SKŁADNIKI: oliwki Kalamata, sól, woda, czarny pieprz, oregano, tymianek, regulator kwasowości: kwas mlekowy

Kraj pochodzenia: GRECJA

Pasta Oliwkowa Kalamata firmy Sparta Gourmet jest wytwarzana z wyselekcjonowanych oliwek Kalamata z regionu Seferli położonego w Goricy (miejscowości poza historycznym miastem Sparta). Grecy starannie pielęgnują swoje oliwki i zbierają je ręcznie, aby zapewnić najlepszy smak i najwyższą możliwą wartość odżywczą. 

Olive Groves Seferli ma rodzinną tradycję przekazywaną z pokolenia na pokolenie, ucząc się kochać swoje błogosławione drzewa i rozumieć ich tajemnicę. Uprawiają drzewa oliwne od 1875 roku, przy tym gwarantują, że wszystkie ich oliwki są pochodzenia lakońskiego. Oliwki kalamon o doskonałym smaku są pakowane według tradycyjnej rodzinnej receptury z użyciem oliwy, octu i solanki.

Zastosowanie:

Są to pasty lub lepkie sosy, w których „maczamy” bułki i paluszki chlebowe, paluszki warzywne, owoce morza czy małe kawałki mięsa lub ryby. Alternatywnie możemy posmarować pastą chleb, kanapki, krakersy, pieczone ziemniaki lub wykorzystać jako oryginalny dressing do sałatek. Zwykle podawane są jako przystawka, przekąska lub smaczny dodatek do drinka. Osobiście uwielbiam tę przepyszną pastę jako pesto do makaronu.

Właściwości:

  • Typ: pasta oliwna
  • Pojemność: 285g
  • Marka: SPARTA Gourmet
  • Kraj pochodzenia: GRECJA
  • Region: Seferli położonego w Goricy
  • Odmiana oliwek: Kalamata

  • SKŁADNIKI: oliwki Kalamata, sól, woda, czarny pieprz, oregano, tymianek, regulator kwasowości: kwas mlekowy

Sparta Gourmet – kontrola jakości:

Stosujemy system kontroli jakości HACCP zgodny z normą ISO 22000: 2005. Jesteśmy zatwierdzeni przez greckie Ministerstwo Rozwoju Rolnictwa i Żywności pod kodem: EL 40 150. Nasza firma jest zarejestrowaną i zatwierdzoną jednostką przez Amerykańską Agencję ds. Żywności i Leków (FDA).

Grecki talerz meze


W Grecji najlepszym sposobem towarzyszenia kieliszkowi wina, ouzo lub tsipouro jest wybór „mezedes” (liczba mnoga od meze). Meze oznacza po grecku „mały przysmak” i  przez niektórych nazywany jest „ greckim tapas” . Przygotowanie pysznego talerza dla Ciebie i Twoich znajomych zajmie tylko chwilę. Wystarczy połączyć składniki i potrawy kuchni śródziemnomorskiej, które wymagają niewielkiego lub prawie żadnego przygotowania.


metoda wykonania:


Na typowo greckie meze możesz nałożyć na talerz: pomidory koktajlowe, pokrojone ogórki, oliwki Kalamon, ser feta (w kosteczkach), kromki chleba z pastą oliwną i ośmiornica marynowana w occie. Nie zapomnij skropić wszystkiego oliwą z oliwek Extra Virgin i posypać oregano.

Greckie meze możesz dostosować do swoich upodobań. Inne składniki / potrawy, które można podawać na greckim talerzu meze to: krewetki, smażone kalmary, sardynki, greckie dolmades (nadziewane liście winorośli) i sałatka ziemniaczana.

Składniki:

  • pomidory koktajlowe
  • pokrojone ogórki
  • Oliwki Kalamon
  • ser feta (w kosteczkach)
  • kromki chleba z pastą oliwną i ośmiornicą marynowaną w occie
Dodaj opinię

Dodaj opinię, dzięki temu również i Ty otrzymasz wiarygodną informację o produkcie

Ładowanie