Szafran

 

  szafran      

Szafran to przyprawa, która znajduje zastosowanie w kuchni, a także w lecznictwie już od co najmniej 5000 lat. Jego walory smakowe oraz lecznicze doceniali Sumerowie, Persowie, Egipcjanie, a także Grecy i Rzymianie. Ojczyzną szafranu jest obszar Bliskiego Wschodu i rejony Grecji.

Crocus savitus jako przyprawa ceniony był już w czasach starożytnych. Sama nazwa rośliny – szafran, wywodzi się z języka arabskiego i oznacza „być żółtym”.

Szafran otrzymywany jest z wysuszonych znamion słupka kwiatu szafranu uprawnego (łac. Crocus sativus). Przykładowo by zebrać 1 kg szafranu, potrzeba 150 tys. znamion (nitek) tych kwiatów i 40 h pracy, gdyż szafran jest zbierany i przetwarzany ręcznie, co jest niezwykle pracochłonne. Z tych powodów szafran jest najdroższą przyprawą na świecie. Do dziś docenia się jej gorzki, miodowo-korzenny smak oraz właściwości odżywcze. 

-

Szafran to przyprawa, która znajduje zastosowanie w kuchni, a także w lecznictwie już od co najmniej 5000 lat. Jego walory smakowe oraz lecznicze doceniali Sumerowie, Persowie, Egipcjanie, a także Grecy i Rzymianie. Ojczyzną szafranu jest obszar Bliskiego Wschodu i rejony Grecji.