Wartości odżywcze

Wartości odżywcze oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia

Oliwa z oliwek składa się głównie z jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, z których najważniejszym jest  kwas oleinowy . Wiadomo, że kwas oleinowy jest niezwykle zdrowy dla serca i może zwalczać uszkodzenia wolnych rodników (lub stres oksydacyjny), co ma liczne konsekwencje zdrowotne. Jest to szczególnie prawdziwe w porównaniu ze związkami występującymi w bardziej rafinowanych olejach roślinnych, tłuszczach trans lub tłuszczach uwodornionych.

Diety bogate w oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia, w tym słynną śródziemnomorską dietę, są związane z „niższą częstością miażdżycy, chorób sercowo-naczyniowych i niektórych rodzajów raka”, zgodnie z wieloma dużymi recenzjami badań klinicznych. Ostatnie zainteresowanie skupiało się na biologicznie aktywnych związkach fenolowych naturalnie obecnych w oliwach z oliwek z pierwszego tłoczenia. Fenoliki z oliwy z oliwek mają pozytywny wpływ na niektóre parametry fizjologiczne, w tym lipoproteiny w osoczu, uszkodzenie oksydacyjne, markery zapalne, czynność płytek i komórek oraz aktywność przeciwdrobnoustrojową.

Jedna łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia zawiera:

120 kalorii

14 gramów tłuszczu (z czego 9,8 jest jednonienasycone)

Zero cukru, węglowodanów lub białka

1 miligram witaminy K (10 procent DV)

9 miligramów witaminy E (10 procent DV)

 


Ile oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia należy codziennie spożywać w celu poprawy zdrowia? Chociaż zalecenia różnią się w zależności od konkretnych potrzeb kalorycznych i diety, od jednej do czterech łyżek stołowych wydaje się idealne, aby uzyskać korzyści z oliwy z oliwek.

Aktywne filtry:

-