Latzimas GOLD Oliwa z oliwek Extra Virgin 5L (1)

Latzimas GOLD Oliwa z oliwek Extra Virgin 5L

Ładowanie
CENA: 355,00 PLN
za
szt.
Czas wysyłki: Natychmiast
Ładowanie

produkt niedostępny w tej liczbie

dostępna ilość:

dodano produkt

przejdź do koszyka

Kod EAN: 5200103674077

Latzimas GOLD Oliwa z oliwek najwyższej jakości Extra virgin 5 L

Oliwa z oliwek extra virgin Laztimas z serii GOLD jest w 100% sokiem z oliwek bogatych w polifenole, kwasy tłuszczowe, witaminy  oraz minerały. Zawiera duże ilości witamin A, B, C, D i E. Delikatny owocowy smak z nutą świeżo skoszonej trawy, oliwa o kwasowości do 0,8%.

Produkt bezpośrednio od producenta z Grecji.

Jest bardzo pożywny i bardzo łatwo trawiony przez organizm.

Codzienne spożywanie oliwy z oliwek pomaga ludzkiemu organizmowi regulować pracę serca (mniejszą liczbę ruchów), zapobiega miażdżycy, rakowi i owrzodzeniom.

Ponadto pomaga w gojeniu się ran i chorób skóry, reguluje poziom cholesterolu we krwi, a także działa przeciw starzeniu. Oferuje spokój, płodność, strawność i dobrą jakość życia. Oliwa z oliwek może być określana jako „źródło życia”.

Potrzebujesz zdrowszego i smaczniejszego oleju alternatywnego do gotowania dla smakoszy?

Nie wszystkie oleje spożywcze są jednakowo produkowane. Niektóre oleje są naprawdę doskonałe, podnosząc jakość potrawy.

A smak to nie jedyny czynnik wpływający na wspaniałą kuchnię. Ważne jest również, aby gotować z myślą o zdrowiu rodziny lub klienta.

Twórz przepyszne i zdrowe posiłki z oliwą z oliwek extra virgin firmy Latzimas z serii GOLD!

Oliwa z oliwek Latzimas GOLD szczyci się autentyczną oliwą z ręcznie zbieranych oliwek prosto z Retimno na Krecie w Grecji. W porównaniu do innych oliw z oliwek, nasz charakteryzuje się wyrazistym i wyśmienitym połączeniem nut owocowych, lekko pikantnego i gorzkiego smaku.

Każda butelka zawiera delikatnie aromatyzowaną oliwę z oliwek o wyrafinowanym i niefiltrowanym smaku. Oliwa extra virgin zachowuje naturalny smak oliwek dzięki ekstrakcji bez użycia ciepła, dzięki czemu uzyskuje się charakterystyczny owocowy aromat, leśno-zielony kolor i trawiasty pieprzny smak.

Każda butelka przechodzi rygorystyczną kontrolę jakości w naszych zakładach, aby zapewnić, że tylko nagradzana, wysokiej jakości oliwa z oliwek dotknie żywności. Poziom oleinowy utrzymuje się na zdrowym poziomie, nieprzekraczającym 0,8% kwasowości oliwy z oliwek.

Nasza dewiza:

CZYSTA, AUTENTYCZNA, WYSOKA JAKOŚĆ - Zastosowaliśmy najwyższej jakości proces ekstrakcji i starannie wybraliśmy najlepsze owoce z naszych certyfikowanych gajów oliwnych w Retimno na Krecie.

ZDROWSZA ALTERNATYWA - Nasza oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia zawiera duże ilości przeciwutleniaczy i jest bogata w witaminy E i K. Oliwa jest również bogata w zdrowe tłuszcze, które pomagają obniżyć zły cholesterol.

WYRÓŻNIAJĄCY SMAK - Rozkoszuj zmysły ostrym i owocowym aromatem naszej tłoczonej na zimno oliwy z oliwek oraz wyjątkowym gorzkim smakiem, który zapamiętasz. Tej lekkiej śródziemnomorskiej rzadkiej kombinacji nie znajdziesz wśród innych olejków.

BEZ SKRUPUŁÓW - Ciesz się chlebem, przepisem, makaronem i sałatką w zdrowy sposób. Ta organiczna oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest podstawą kuchni dla osób o ścisłych planach żywieniowych. Świetna jako dodatek lub jako sos z czosnkiem do maczania.

ELEGANCKIE OPAKOWANIE - Od pudełka do butelki, nasza wielokrotnie nagradzana oliwa z oliwek dla smakoszy nie przestaje przekraczać oczekiwań. Każda grecka oliwa z oliwek jest dostępna w niewielkiej, eleganckiej, luksusowej i gotowej na prezent puszcze.

Do śniadania używaj oliwy! 

Spróbuj zastąpić masło w swoim śniadaniu!

Postępuj zgodnie z przepisem starych mieszkańców Krety: polej kromkę chleba razowego odrobiną oliwy z oliwek.

Jeśli chcesz, możesz wybrać oliwę smakową z naturalnymi aromatami (zioła, zioła aromatyczne, przyprawy). Możesz nawet samodzielnie ją przygotować, pozostawiając gałązkę zioła w butelce oliwy z oliwek na dwa tygodnie. Na Krecie używa się czystą oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia z odrobiną oregano i soli.

To doskonałe śniadanie dla Twojego zdrowia!

Nadal nie jesteś przekonany? Zapoznaj się z poniższymi cechami, które pomogą Ci podjąć decyzję:


✅ Wszechstronny składnik, uzupełnia prawie wszystkie rodzaje potraw

✅ Nadaje się do gotowania w domu oraz na profesjonalnym poziomie

✅ Idealny zamiennik oleju dla osób z wysokim poziomem cholesterolu

✅ Idealny do smażenia na małym ogniu

✅ Bogata i płynna konsystencja


Przenieś gotowanie na wyższy poziom. Dodaj oliwę z oliwek extra virgin firmy Latzimas GOLD do swojego koszyka już DZISIAJ!

Oliwy z oliwek z Krety 

Badania wykazały, że oliwa z oliwek jest bardziej odporna na wysokie temperatury niż wszystkie inne oleje, nie utlenia się i pozostaje zdrowa.

Oliwa z oliwek pochodząca z Krety jest pozyskiwana wyłącznie z soku z oliwek pochodzących z Krety, otrzymywany prostymi naturalnymi lub mechanicznymi metodami, bez żadnej obróbki chemicznej lub innej, ponieważ ta oliwa z oliwek nie wymaga przetwarzania. Zawsze z poszanowaniem środowiska i bez negatywnych skutków, w pełni wyposażona fabryka producenta pozwala na wydobywanie wysokiej jakości oliwy z oliwek metodą tłoczenia na zimno.

Mieszkańcy Krety spożywają największe ilości oliwy z oliwek na świecie!

Etapy zbioru

Oliwki tradycyjnie zbierane są ręcznie, a ich zbiór od wieków jest jednym z najważniejszych zajęć rolniczych jesieni na wielu obszarach Morza Śródziemnego. Należy jednak pamiętać, że dokładny sezon zbiorów różni się w zależności od ostatecznego przeznaczenia owoców (konserwowanie, olejowanie itp.). W zależności od tego, jak są przetwarzane, oliwki zbiera się w trzech różnych etapach:

- I etap - zbierane są owoce, które będą konserwowane (zielone oliwki)

- II etap - zbierane są owoce, które będą dojrzałe (czarne) do konserwowania w puszkach

- III etap - zbierane są owoce przeznaczone do produkcji oliwy z oliwek

W tym drugim przypadku owoce należy zbierać w momencie, gdy zawierają najwięcej oleju i są najlepszej jakości, czyli wtedy, gdy owoce są w pełni dojrzałe.

Od zbioru do sortowania

Można się oczywiście zastanawiać, co dzieje się ze wszystkimi oliwkami zebranymi po procesie zbierania. Po zbiorach zawsze następuje sortowanie, co jest równie koniecznym procesem, ponieważ podczas zbioru oliwek zbierane są „rzeczy”, które zdecydowanie nie są potrzebne, takie jak liście, gałęzie, gleba, kamienie itp. Sortowanie odbywa się zwykle za pomocą mechanicznego sortownika, a za jego pomocą owoce oliwne są klasyfikowane zgodnie z ich wielkością, tak aby można je było bez przeszkód przekazać do następnego - dowolnego - etapu procesu produkcyjnego!

Nasze oliwy z oliwek to nie tylko wspaniały smak, ale również delikatny zapach i piękny naturalny zielonkawy kolor.

Każda butelka przechodzi rygorystyczną kontrolę jakości w naszych zakładach, aby zapewnić, że tylko wysokiej jakości oliwa z oliwek dotknie żywności. Poziom oleinowy utrzymuje się na zdrowym poziomie, nieprzekraczającym 0,8 g na 100 g oliwy z oliwek co oznacza iż jej kwasowość to mniej niż 0,8%.

Oliwa ta była wielokrotnie nagradzana (2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012)

Przez 3 lata z rzędu (2007,2008,2009) otrzymywała Superior Taste Award przyznawaną przez Jury Międzynarodowego Instytutu Smaku i Jakości z Brukseli składające się z szefów kuchni i sommelierów, którzy określili smak oliwy Latzimas jako wybitny.

Firma posiada cenione certyfikaty bezpieczeństwa, pochodzenia oraz kontroli produktów ekologicznych.

Firma Latzimas S.A. posiada następujące certyfikaty: 

  • System Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności (HACCP)     
  • System Zarządzania Jakością (ISO)     
  • Pochodzenia greckiego (EL 043)     
  • Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP)     
  • Audytu i certyfikacji produktów ekologicznych Organization (DIO)     
  • Zintegrowany System Zarządzania AGRO 2,1-2,2 (MetronCert).     
  • Certyfikat zgodności, Jas     
  • Rolnicza Standard Produktów Organicznych w Japonii     
  • BRC - Global Standard Bezpieczeństwa Żywności     
  • DQS - IFS - International Food Standard Olive Oil

Właściwości:

  • Typ: EXTRA VIRGIN
  • Pojemność: 5L
  • Opakowanie: puszka TIN
  • Producent: LATZIMAS GOLD
  • Kraj pochodzenia: GRECJA
  • Region: Kreta
  • Odmiana oliwek: Koroneiki
  • Kolor: jasnozielony, naturalnie mętny
  • Kwasowość: od 0,0% do 0,8%
  • Zbiór: 2022/2023
  • Najlepiej spożyć przed:  20/05/2024 (BEST BEFORE)

Dostępne również objętości:  0,5l (puszka);  5l (puszka), 500ml,1l (butelka szklana)

Produkt organiczny w 100% naturalny.

Wartości odżywcze oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia

Oliwa z oliwek składa się głównie z jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, z których najważniejszym jest kwas oleinowy. 

Jedna łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia zawiera:

  • 120 kalorii14 gramów tłuszczu (z czego 9,8 jest jednonienasycone)
  • Zero cukru, węglowodanów lub białka
  • 1 miligram witaminy K (10% DV)
  • 9 miligramów witaminy E (10% DV)
Dodaj opinię

Dodaj opinię, dzięki temu również i Ty otrzymasz wiarygodną informację o produkcie

Ładowanie