
Kandylas S.A.
Firma Kandylas S.A. działa w branży spożywczej od 1927 roku. W 2009 roku została przeniesiona do nowej, nowoczesnej jednostki produkcyjnej o powierzchni 5500 m2. Zakłady produkcyjne pracują w doskonałych warunkach zapewniających higienę i jakość żywności.
Firma S. KANDYLAS SA to firma z wieloletnią tradycją w zakresie produkcji wyrobów tradycyjnych.
Tę piękną przygodę w wędrówce z tradycją rozpoczął pradziadek obecnego właściciela, Stylianos Kandilas, Ioannis Kandilas. Ioannis Kandilas pochodził ze Smyrny w Azji Mniejszej i prowadził fabrykę tahini, petimezi, oleju sezamowego i rodzynek.
Wychodząc naprzeciw nowym trendom i potrzebom rynku, w 2018 roku Firma stworzyła pasty tahini i ciastka chałwowe, poprzez nowe jednostki produkcyjne dotyczące konkretnych produktów. Są to innowacyjne produkty, które wzbudziły zainteresowanie konsumentów.
Firma wdraża System Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności wg ISO 22000:2005. Jednocześnie, mając na celu oferowanie stałej i ciągłej poprawy jakości, opracowała i wdraża System Zarządzania Jakością zgodny z normą ISO 9001:2008. Również potrzeba ciągłego rozwoju doprowadziła nas do certyfikacji BRC i IFS. Wreszcie w zakresie produktów ekologicznych posiadamy certyfikat organizacji DIO.
Tahini firmy S.KANDYLAS SA¨ jest produkowane z najbardziej wyselekcjonowanych nasion sezamu. Jego korzyści zdrowotne są powszechnie znane.
Zawiera włókna roślinne, które pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu pokarmowego. Zawiera również znaczny procent łatwo przyswajalnych białek bogatych w aminokwasy siarkowe. Zawarte w nim tłuszcze są głównie jednonienasycone i wielonienasycone, dzięki czemu przyczyniają się do obniżenia poziomu cholesterolu. Jego zawartość tłuszczów nasyconych jest ograniczona, a poziom cholesterolu jest zerowy.
Tahini jest doskonałym źródłem wapnia (działa więc przeciw osteoporozie), potasu, żelaza i cynku, dzięki czemu przyczynia się do dobrej obrony organizmu. Na uwagę zasługuje również zawartość miedzi, manganu i selenu.
Ostatnie badania wykazały, że sezam wykazuje znaczące właściwości przeciwstarzeniowe ze względu na wysoką zawartość witaminy E oraz działanie lignanów, czyli sezaminolu i sezaminy.