Mastyks z Chios (mastic) Ellie 10g
Producent: Ellie |
Kod EAN: 5200125762592 |
Mastyks z Chios (mastic) Ellie 10g
Produkt niedostępny
Podaj swój adres e-mail, abyśmy mogli Cię powiadomić o ponownej dostępności tego produktu.
Grecka Mastyks z Chios (mastic) 10gr - pochodząca z Krety
Guma mastyksowa - Grecka Mastyks z Chios (mastic) to guma (sok żywica) z drzewa Chios. Wykorzystywana już w starożytności jako guma do odświeżenia oddechu.
Skład: 100% mastyk Chios
Waga netto: 10g
Opakowanie: woreczek foliowy
Wyprodukowane i pakowane w Grecji.
Wyśmienity dodatego do wyrobów cukierniczych jak Loukomi.
Wartość odżywcza: Przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego oraz pomaga w lepszym trawieniu, skutecznie przyczynia się do utrzymania higieny jamy ustnej, ma znaczące działanie przeciwbakteryjne, posiada właściwości antyoksydacyjne, pomaga obniżyć poziom cholesterolu oraz wzmacnia układ odpornościowy.
Co to jest Mastyks Chios?
Mastyks Chios pochodzący z Chios w Grecji jest naturalną gumą mastyksową. To nic innego jak czysta żywicaotrzymywana z drzewa mastyksowego (Pistacia lentiscus), którą można znaleść tylko na wyspie Chios.
Odkryto, że naturalna żywica drzewa mastyksowego, znana jako „łzy Chios”, mastiha ma szereg właściwości leczniczych i korzyści zdrowotnych. Żmudny i kosztowny proces zbierania i uprawy żywicy jest przekazywany z pokolenia na pokolenie pocztą pantoflową, głównie w 24 południowych wioskach Chios, znanych jako „mastichohoria”, które opierają się na produkcji mastyksu.
Właściwości Mastyksa
Od czasów starożytnych mastyks był dobrze znany ze swoich terapeutycznych efektów; był stosowany w leczeniu dolegliwości żołądkowo-jelitowych. Ponadto jako naturalna guma do żucia jest bardzo korzystna dla zdrowia zębów.
Od dawien dawna we wschodniej części Morza Śródziemnego mastyks był używany jako przyprawa do ciast (słodkich i słonych), do lodów (mastyks pomaga rozwinąć gęstą strukturę), do deserów na bazie mleka i innych wyrobów cukierniczych. Mastyks jest tradycyjnie dodawany do ciast bożonarodzeniowych i wielkanocnych.
W niektórych regionach Grecji używa się go do aromatyzowania słodkiego, serowego nadzienia ciasta wielkanocnego. Ponadto mastyks może aromatyzować oliwę z oliwek i napoje alkoholowe.
Mastic to wyłącznie grecki produkt, produkowany na wyspie Chios. Co ciekawe, drzewo mastyksowe nie rośnie nigdzie indziej na świecie poza tą małą wyspą na Morzu Egejskim! Co więcej, najsłynniejszy mastyks Grecji jest produkowany w 24 wioskach i społecznościach w południowej części Chios, które są znane jako „Mastihohoria” (oznaczające wioski mastyksowe).
Produkcja mastyksu na Chios ma już chronioną nazwę pochodzenia (PDO) w UE.
Dodaj opinię, dzięki temu również i Ty otrzymasz wiarygodną informację o produkcie