Miód ”Toplou” z wanilią 250g
Producent: Savidakis |
Kod EAN: 5200111920456 |
Miód ”Toplou” z wanilią 250g
Produkt niedostępny
Podaj swój adres e-mail, abyśmy mogli Cię powiadomić o ponownej dostępności tego produktu.
Miód ”Toplou” z wanilią 250g
Mały smakołyk w dużym wydaniu. Idealny na prezent.
Miód kreteński z wanilią madagaskarską. Sztyft waniliowy oprócz wspaniałego aromatu, harmonijnie połączonego ze słodyczą miodu, ma ważne właściwości lecznicze.
Wartość odżywcza: Wanilia jest bogata w witaminy z grupy B i magnez, które poprawiają jasność umysłu i pamięć. Zwiększona zawartość wanilii w manganie i miedzi przyczynia się do rozwoju i utrzymania zdrowia kości i mięśni, a także wzmacnia obronę antyoksydacyjną organizmu.
Propozycja podania: Nadaje się do polewania kremów i puddingu ryżowego, zielonych sałatek, owoców i śniadania.
Właściwości:
Składniki: 100% czysty miód z Madagaskarem waniliowym
Obszar zbiorów miodu: Sitia, Kreta
Okres zbiorów miodu: Lato
Instrukcje konserwatorskie: Przechowywać w chłodnym i zacienionym miejscu
Czas krystalizacji: 8-12 miesięcy
Termin ważności: 3 lata
Elementy organoleptyki: Kolor bursztynowy, o słodkim smaku i lekkim aromacie.
Instrukcja użycia: Unikaj spożywania przez dzieci poniżej pierwszego roku życia.
Kilka słów o historii miodu:
Wzmianki o miodzie można znaleźć już w starożytności, gdzie zajmował szczególne miejsce w codziennej diecie. Starożytni Grecy wierzyli, że miód był pożywieniem bogów Olimpu. Nektar Bogów - tak określany jest Grecko miód, od ponad 3000 lat to całkiem niezła wizytówka!
Wielu z Was podróżowało do Grecji i/lub próbowało greckiego miodu, więc znacie jego kolory, różnorodność i smaki. Jeśli nie, nie daj się pominąć. Jeśli kochasz miód, będziesz chciał posmakować naszego wydania.
Według mitologii greckiej, Zeus został wychowany z mlekiem i miodem przez nimfę Melissę w jaskini Diktaion Andron. Melisa jest pokarmem ojca bogów Zeusa, zwanego również Melisses i Melissaeus, a miód (= nektar) był pokarmem bogów olimpijskich.
Miód, napój i pokarm bogów - nektar i ambrozja - zajmowały ważne miejsce w codziennym życiu ludzi nie tylko jako pokarm, ale także jako środek leczniczy.
Obecnie miód w diecie śródziemnomorskiej jest uznawany na całym świecie, a zwłaszcza dieta kreteńska, uważa miód za główny i najzdrowszy słodzik.
Niezaprzeczalnie wspaniała wartość odżywcza miodu jest symbolem płodności i dobrego samopoczucia. Miód zawiera cukry proste, które są bezpośrednio przyswajane przez organizm, dzięki czemu jest szybkim źródłem energii. Zawiera również witaminy i cenne mikroelementy.
Powszechnie wiadomo iż najlepszy Grecji miód pochodzi z tymianku, a najlepsze jego wydanie pochodzi z Krety.
Miód tymiankowy to zdecydowanie najlepszy miód na świecie i ulubiony wśród koneserów miodu.
Dlaczego miód ulegnie krystalizacji?
Większość rodzajów miodu w momencie wybierania z ula ma konsystencję płynną. (Wyjątkiem jest na przykład miód wrzosowy, którego konsystencję można porównać do galarety.) Po pewnym czasie każdy prawdziwy miód ulegnie krystalizacji.
Miód tymiankowy ma czas krystalizacji od 8-12 miesięcy.
Jak szybko miód ulega krystalizacji?
Proces krystalizacji miodu może trwać krócej lub dłużej w zależności od kilku czynników:
- rodzaju miodu - miód rzepakowy krystalizuje się już po kilku dniach od wybrania z ula, miód wielokwiatowy może skrystalizowac po kilku tygodniach, podczas gdy miód akacjowy krystalizuje się niekiedy nawet po roku.
- temperatury przechowywania - im niższa temperatura tym szybciej miód zacznie gęstnieć
- dostępu powietrza - miód przechowywany w szczelnym naczyniu dłużej pozostanie płynny.
Czy można odwrócić proces krystalizacji miodu?
Jeżeli chcemy przywrócić płynną postać miodowi, który zgęstniał możemy lekko go podgrzać (na przykład wkładając słoik do naczynia z ciepłą wodą). Nie należy jednak miodu za bardzo przegrzać - zalecana maksymalna temperatura to 42 stopnie Celsjusza. Miód zagotowany pozostanie już na zawsze płynny i bardzo ładny, ale straci swoje właściwości zdrowotne.
Jeżeli miód w ogóle nie krystalizuje to może to oznaczać, że albo nie jest to prawdziwy miód, albo miód został przegrzany.
Właściwości:
- Opakowanie: szklany słoik
- Waga: 250g (brutto 285g)
- Składniki: 100% czysty miód z Madagaskarem waniliowym
- Pochodzenie: produkt grecki
- Data przydatności do spożycia: 2023
Proces krystalizacji się miodu jest jak najbardziej naturalnym procesem. Można go odwrócić wstawiając słoik do wody w temperaturze 40 stopni C.
Wyprodukowano i pakowane w Grecji
Wyłączny importer na Polskę: SerceOliwy.pl
Wartości odżywcze w 100 g
- Energia 1148kJ
- Tłuszcz 0 g w tym tłuszcze nasycone 0 g
- Węglowodany 68,19 g w tym cukry 68,19 g
- Białko 0,43 g
- Sól 0 g
Krystalizacja miodu jest zjawiskiem naturalnym i nie powoduje żadnych zmian w wartościach odżywczych i biologicznych.
Prezentacja marki Savidakis Family
Historia firmy Savidakis Family zaczyna się, gdy rodzinna firma postanawia wyjść naprzeciw potrzebom dostarczania produktów pszczelarskich w wyniku ich rosnącego popytu.
Produkty te są uprawiane na określonym obszarze Sitia na Krecie, który w rzeczywistości jest określany jako Natura. To, co skłoniło do skorzystania z wyjątkowej jakości miodu Sitia, to wykwity tymianku, które potęgują gorące i suche warunki klimatyczne.
Chęć oferowania produktów wysokiej jakości skłoniła właścicieli do założenia firmy Si-mel Savidakis Co.
Si-mel Savidakis Co to firma rodzinna, która mieści się w tradycyjnym, kamiennym budynku o powierzchni 950 m².
Doświadczenie czterech pokoleń
Czteropokoleniowe Doświadczenie w połączeniu z wrażliwością na zdrowe odżywianie oraz wyjątkowością miejsca dostarczają nam wysokowartościowe produkty, które zadowolą najbardziej wymagającego konsumenta.
Produkty firmy Savidakis są przetwarzane, pakowane i przechowywane przy użyciu najbardziej zaawansowanego i najnowocześniejszego sprzętu.
Wreszcie wdrażane są systemy zarządzania bezpieczeństwem żywności HACCP, ISO 22000 i IFS, które kontrolują i analizują nasze produkty od fazy produkcji do produktu końcowego.
Wielu z Was podróżowało do Grecji i/lub próbowało greckiego miodu, więc znacie jego kolory, różnorodność i smaki. Jeśli nie, nie daj się pominąć. Jeśli kochasz miód, będziesz chciał skosztować naturalnych i pełnych aromatu miodów TOPLOU.
Dodaj opinię, dzięki temu również i Ty otrzymasz wiarygodną informację o produkcie