Miód tymiankowy TOPLOU 500g
Producent: Savidakis |
Kod EAN: 5200111921255 |
Miód tymiankowy TOPLOU 500g
Produkt niedostępny
Podaj swój adres e-mail, abyśmy mogli Cię powiadomić o ponownej dostępności tego produktu.
Miód tymiankowy TOPLOU 500g
Miód tymianek Toplou jest zbierany ze specjalnych obszarów w Sitii, gdzie rośnie duży obszar tymianku. Jest to miód najwyższej jakości, znany na całym świecie, o doskonałym smaku, eterycznym aromacie i niesamowitym bursztynowym kolorze. Wyjątkowy skarb kreteńskiej przyrody!
Wartość odżywcza: Skarb zdrowia i siły! Jest bogaty w minerały i pierwiastki śladowe. Jest tonikiem, ma właściwości antyseptyczne i przeciwdrobnoustrojowe, oferuje energię i tonizującość organizmowi. Zalecany do profilaktyki i leczenia chorób zakaźnych, trawiennych i oddechowych.
Propozycja podania: Nadaj aromat natury śniadaniu, jogurtowi, talerzowi sera i herbacie.
Właściwości:
Składniki: 100% czysty miód bez konserwantów
Miód tymiankowy z Sitia Crete- Produkt starannie dobrany według ścisłych kryteriów produkcyjnych.
Obszar zbiorów miodu: Zebrane z obszaru Sitia na Krecie, obszar wokół klasztoru Toplou, który został oznaczony jako „Natura 2000” i „Sitia Unesco World Geopark”
Okres zbiorów miodu: Wiosna lato
Instrukcje konserwatorskie: Przechowywać w chłodnym i zacienionym miejscu
Czas krystalizacji: 6-18 miesięcy
Termin ważności: 3 lata
Elementy organoleptyki: Bursztynowy kolor, przyjemny smak z intensywnym „pieczeniem” w krtani i charakterystycznym aromatem.
Instrukcja użycia: Unikaj spożywania przez dzieci poniżej pierwszego roku życia.
Właściwości kwiatu tymianku:
Skarb zdrowia i siły! Jest bogaty w minerały i pierwiastki śladowe. Tonik, ma właściwości antyseptyczne i przeciwbakteryjne, dodaje energii i tonizuje ciało.
Zalecany w profilaktyce i leczeniu chorób zakaźnych, przewodu pokarmowego i układu oddechowego.
Sugestia dotycząca miodu z kwiatów tymianku
Miód ten spożywany jest samodzielnie, ze świeżym pieczywem, towarzyszy żółtym pikantnym serom, a dzięki swojemu wyjątkowemu aromatycznemu charakterowi można go łatwo dodać do sałatek i deserów.
Doskonale pasuje do wypieków ciasta bananowego.
Kilka słów o historii miodu:
Wzmianki o miodzie można znaleźć już w starożytności, gdzie zajmował szczególne miejsce w codziennej diecie. Starożytni Grecy wierzyli, że miód był pożywieniem bogów Olimpu. Nektar Bogów - tak określany jest Grecko miód, od ponad 3000 lat to całkiem niezła wizytówka!
Wielu z Was podróżowało do Grecji i/lub próbowało greckiego miodu, więc znacie jego kolory, różnorodność i smaki. Jeśli nie, nie daj się pominąć. Jeśli kochasz miód, będziesz chciał posmakować naszego wydania.
Według mitologii greckiej, Zeus został wychowany z mlekiem i miodem przez nimfę Melissę w jaskini Diktaion Andron. Melisa jest pokarmem ojca bogów Zeusa, zwanego również Melisses i Melissaeus, a miód (= nektar) był pokarmem bogów olimpijskich.
Miód, napój i pokarm bogów - nektar i ambrozja - zajmowały ważne miejsce w codziennym życiu ludzi nie tylko jako pokarm, ale także jako środek leczniczy.
Obecnie miód w diecie śródziemnomorskiej jest uznawany na całym świecie, a zwłaszcza dieta kreteńska, uważa miód za główny i najzdrowszy słodzik.
Niezaprzeczalnie wspaniała wartość odżywcza miodu jest symbolem płodności i dobrego samopoczucia. Miód zawiera cukry proste, które są bezpośrednio przyswajane przez organizm, dzięki czemu jest szybkim źródłem energii. Zawiera również witaminy i cenne mikroelementy.
Powszechnie wiadomo iż najlepszy Grecji miód pochodzi z kwiatów tymianku, a najlepsze jego wydanie pochodzi z Krety.
Miód tymiankowy to zdecydowanie najlepszy miód na świecie i ulubiony wśród koneserów miodu.
Dlaczego miód ulegnie krystalizacji?
Większość rodzajów miodu w momencie wybierania z ula ma konsystencję płynną. (Wyjątkiem jest na przykład miód wrzosowy, którego konsystencję można porównać do galarety.) Po pewnym czasie każdy prawdziwy miód ulegnie krystalizacji.
Miód tymiankowy ma czas krystalizacji od 6-18 miesięcy.
Jak szybko miód ulega krystalizacji?
Proces krystalizacji miodu może trwać krócej lub dłużej w zależności od kilku czynników:
- rodzaju miodu - miód rzepakowy krystalizuje się już po kilku dniach od wybrania z ula, miód wielokwiatowy może skrystalizowac po kilku tygodniach, podczas gdy miód akacjowy krystalizuje się niekiedy nawet po roku.
- temperatury przechowywania - im niższa temperatura tym szybciej miód zacznie gęstnieć
- dostępu powietrza - miód przechowywany w szczelnym naczyniu dłużej pozostanie płynny.
Czy można odwrócić proces krystalizacji miodu?
Jeżeli chcemy przywrócić płynną postać miodowi, który zgęstniał możemy lekko go podgrzać (na przykład wkładając słoik do naczynia z ciepłą wodą). Nie należy jednak miodu za bardzo przegrzać - zalecana maksymalna temperatura to 42 stopnie Celsjusza. Miód zagotowany pozostanie już na zawsze płynny i bardzo ładny, ale straci swoje właściwości zdrowotne.
Jeżeli miód w ogóle nie krystalizuje to może to oznaczać, że albo nie jest to prawdziwy miód, albo miód został przegrzany.
Właściwości:
- Opakowanie: Słoik szklany ze złotą nakrętką
- Waga: 500 g
- Opis: Tymiankowy Miód z Krety.
- Składniki: 100% miodu tymiankowego
- Pochodzenie: produkt grecki
- Data przydatności do spożycia: 2024
- Krystalizacja: Jest zjawiskiem naturalnym, potwierdzającym czystość produktu.
Proces krystalizacji się miodu jest jak najbardziej naturalnym procesem. Można go odwrócić wstawiając słoik do wody w temperaturze 40 stopni C.
Wyprodukowano i pakowane w Grecji
Wyłączny importer na Polskę: SerceOliwy.pl
Wartości odżywcze w 100 g
- Energia 1084 kJ / 259 kcal
- Tłuszcz 0 g w tym tłuszcze nasycone 0 g
- Węglowodany 65,0 g w tym cukry 65 g
- Białko 0,25 g
- Sól 0 g
Bogaty smak, eteryczne aromaty, aksamitna konsystencja.
- Zawartość tymianku >43%.
- Fruktoza 40%,
- Glukoza 32,3%,
- Sacharoza <0,5%,
- HMF 17,3mg/kg,
- Wilgotność 15,3%
- Bez konserwantów
- Bez dodatków.
Krystalizacja miodu jest zjawiskiem naturalnym i nie powoduje żadnych zmian w wartościach odżywczych i biologicznych.
Grecki miód tymiankowego dostępny jest w Naszym sklepie w słoikach o pojemności 950g, 500g, 270g
Prezentacja marki Savidakis Family
Historia firmy Savidakis Family zaczyna się, gdy rodzinna firma postanawia wyjść naprzeciw potrzebom dostarczania produktów pszczelarskich w wyniku ich rosnącego popytu.
Produkty te są uprawiane na określonym obszarze Sitia na Krecie, który w rzeczywistości jest określany jako Natura. To, co skłoniło do skorzystania z wyjątkowej jakości miodu Sitia, to wykwity tymianku, które potęgują gorące i suche warunki klimatyczne.
Chęć oferowania produktów wysokiej jakości skłoniła właścicieli do założenia firmy Si-mel Savidakis Co.
Si-mel Savidakis Co to firma rodzinna, która mieści się w tradycyjnym, kamiennym budynku o powierzchni 950 m².
Doświadczenie czterech pokoleń
Czteropokoleniowe Doświadczenie w połączeniu z wrażliwością na zdrowe odżywianie oraz wyjątkowością miejsca dostarczają nam wysokowartościowe produkty, które zadowolą najbardziej wymagającego konsumenta.
Produkty firmy Savidakis są przetwarzane, pakowane i przechowywane przy użyciu najbardziej zaawansowanego i najnowocześniejszego sprzętu.
Wreszcie wdrażane są systemy zarządzania bezpieczeństwem żywności HACCP, ISO 22000 i IFS, które kontrolują i analizują nasze produkty od fazy produkcji do produktu końcowego.
Wielu z Was podróżowało do Grecji i/lub próbowało greckiego miodu, więc znacie jego kolory, różnorodność i smaki. Jeśli nie, nie daj się pominąć. Jeśli kochasz miód, będziesz chciał skosztować naturalnych i pełnych aromatu miodów TOPLOU.
Dodaj opinię, dzięki temu również i Ty otrzymasz wiarygodną informację o produkcie