Szafran z Iranu - 5g
Kod EAN: 6260468002396 |
Szafran z Iranu - 5g
Produkt niedostępny
Podaj swój adres e-mail, abyśmy mogli Cię powiadomić o ponownej dostępności tego produktu.
Szafran typu Sargol, oryginalny i naturalny - prosto z Iranu 5g
Jest uprawiany w Iranie, bez dodatków, 100% naturalny
- tylko najbardziej ceniona część znamion słupka kwiatu szafranu uprawnego
Jego doskonała jakość sprawia, że jest uważany za jeden z najlepszych na świecie.
Nasz szafran pochodzi z najwyższej części kwiatu krokusa uprawnego tzn. „Sargol”, który jest kupowany bezpośrednio z prywatnego gospodarstwa i sprowadzany do Polski bez żadnych pośredników.
Farma krokusów, z której pochodzi nasz szafran, znajduje się na północy prowincji Khorasan w Iranie, gdzie produkuje się najwięcej szafranu na świecie.
W Iranie szafran jest używany nie tylko do gotowania, ale także do produkcji naturalnych barwników i leków.
Szafran typu Sargol to najcenniejsza przyprawa świata i zarazem najlepszy gatunek szafranu.
Charakteryzuje się intensywnym czerwonym kolorem i lepszym smakiem niż jego odpowiedniki z innych krajów. Sargol jest najbardziej szlachetnym i najdroższym rodzajem szafranu, gdyż są to selekcjonowane same czerwone końcówki pręcików kwiatów krokusa bez żółtej łodygi. Różnice w typach szafranu obrazuje poniższa grafika:
Kraj pochodzenia: Iran
Wyprodukowano przez: SerceOliwy.pl
Masa netto: 5 gram.
Jak uprawiany jest szafan?
Szafran otrzymywany jest z wysuszonych znamion słupka kwiatu szafranu uprawnego (czyli z krokusa uprawnego z łac. Crocus sativus). Na zebranie 1 kg szafranu, potrzeba 150 tys. znamion (nitek) tych kwiatów i 40 h pracy, gdyż szafran jest zbierany i przetwarzany ręcznie, co jest niezwykle pracochłonne. Z tych powodów szafran jest najdroższą przyprawą na świecie. Do dziś docenia się jej gorzki, miodowo-korzenny smak oraz właściwości odżywcze.
Szafran osiąga ok. 20–30 cm długości. Na jednej roślinie można znaleźć od 5 do 11 liści.
Jakie składniki zawiera szafran?
W składzie szafranu wyróżnia się spore ilości witamin z grupy B (głównie B1 i B2), a także olejki eteryczne, glikozydy, pikrokrocynę, safranal, karotenoidy, pektyny oraz tłuszcze i cukry.
Safranal jest głównym składnikiem aktywnym olejku eterycznego znajdującego się w znamieniu słupka rośliny. Odpowiada za charakterystyczny zapach i lekko gorzki, miodowo-korzenny smak.
Jest cennym źródłem białka – 11,4 g w 100 g przyprawy. Co ważne, choć zawiera 65,3 g węglowodanów, jest zarazem pozbawiony cukrów prostych, dlatego nie powoduje wyrzutów insuliny i korzystnie wpływa na kondycję psychofizyczną. Co więcej, jest również bogatym źródłem cennych witamin: C, B6, A, a także ryboflawiny, kwasu foliowego, niacyny i tiaminy. Występują w nim również liczne minerały: potas, selen, miedź, wapń, żelazo, fosfor, cynk czy sód.
Właściwości szafranu:
- pobudza apetyt
- działa przeciwbólowo
- uspokaja i relaksuje
- działanie kojące na męczący kaszel, dotykający astmatyków oraz przewlekłe nieżyty dróg oddechowych
- posiada właściwości antyoksydacyjne, co powoduje spadek peroksydacji lipidów oraz wzrost poziomu glutationu w błonie śluzowej żołądka. Wszystko to składa się na działanie przeciwwrzodowe
- wykazuje hamujące działanie na 3 linie komórkowe raka jelita grubego (głównie dzięki krocynie)
- charakteryzuje się czynnością obniżającą ciśnienie krwi, a nawet może zapobiegać występowaniu miażdżycy tętnic.
Wartości odżywcze szafranu (w 100 g/w 1 łyżeczce, tj 2,1 g)
- Wartość energetyczna - 310/7 kcal
- Białko ogółem - 11.43/0.24 g
- Tłuszcz - 5.85/0.12 g
- Węglowodany - 65.37/1.37 g
- Błonnik - 3.9/0.1 g
Witaminy
- Witamina C – 80.8/1.7 mg
- Tiamina – 0.115/0.002 mg
- Ryboflawina – 0.267/0.006 mg
- Niacyna - 1.460/0.031 mg
- Witamina B6 - 1.010/0.021 mg
- Kwas foliowy - 93/2 µg
- Witamina A – 530/11 IU
Minerały
- Wapń – 111/2 mg
- Żelazo - 11.10/0.23 mg
- Magnez - 264/6 mg
- Fosfor - 252/5 mg
- Potas - 1724/36 mg
- Sód – 148/3 mg
- Cynk - 1.09/0.02 mg
Kwasy tłuszczowe
- Nasycone - 1.586/0.033 g
- Jednonienasycone - 0.429/0.009 g
- Wielonienasycone - 2.067/0.043 g
Jak używć SZAFRANU?
Nitki szafranu: Jeśli używasz nitek szafranu należy potrzebną ich ilość pognieść i zanurzyć w płynie np. mleku, wodzie lub innym płynie, zgodnie z przepisem. Zaledwie kilka nitek SZAFRANU dodanych do dań nadaje im intensywnie żółty kolor.
Mielony szafran: Jeżeli używasz zmielonego szafranu (uwaga, łatwo go sfałszować!), rozpuszczamy go w płynie lub mieszamy z mąką do ciast.
Przedawkowany nie tylko psuje potrawę, ale może zagrażać zdrowiu, toteż należy go używać z umiarem. Przygotowując potrawy z dodatkiem tej przyprawy należy pamiętać, że uzupełnienie dania o nią w początkowej fazie przygotowywania nadaje jej intensywny żółty kolor, natomiast w końcowej fazie pozostawia widoczne, rdzawe nitki. Idealnie pasuje do dań z ryżem, makaronem, zup, jak również pierogów.
Możliwe skutki uboczne
Szafran ma bardzo korzystny wpływ na organizm, ale trzeba go przyjmować z umiarem. W przeciwnym razie może stwarzać zagrożenie dla zdrowia. Możliwymi skutkami ubocznymi są między innymi nudności, ból głowy, brak apetytu, senność, zmęczenie czy uczucie niepokoju. Przyjmowanie przyprawy w dużych dawkach może przyczynić się do poronienia, dlatego nie zaleca się jego spożywania przez kobiety w ciąży. Trzeba też podkreślić, że spożycie przez człowieka 20 gramów szafranu może spowodować jego śmierć.
Dobrze jest także ograniczyć jego stosowanie u dzieci. Nie ma bowiem informacji dotyczących bezpiecznych dawek dla najmłodszych. Poza tym dziecko może być na niego uczulone.
Dodaj opinię, dzięki temu również i Ty otrzymasz wiarygodną informację o produkcie